"SPAJIĆ NASTAVLJA SA OBMANAMA": Iz DF-a poručuju odlazećem ministru da se politika ne vodi na "Tviteru"

V.K.

19. 04. 2022. u 15:59

Odlazeći ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić nikako da prestane sa samoreklamiranjem i obmanjivanjem građana Crne Gore.

СПАЈИЋ НАСТАВЉА СА ОБМАНАМА: Из ДФ-а поручују одлазећем министру да се политика не води на Твитеру

foto: V.K.

Najnoviji "tvit" o tome kako je završen inicijalni presek za prvi kvartal ove godine i da će majsko usklađivanje zbog rasta bruto zarade, prouzrokovano programom "Evropa sad", podići penzije za deset odsto je još jedna u nizu obmana Milojka Spajića.

Milojko Spajić, Foto gov-me

Istina koju treba da znaju svi, a posebno penzioneri kao jedna od najugroženijih grupa građana u Crnoj Gori, glasi da od povećanja penzija do 2023. godine ne bi bilo ništa da nije bilo DF koji je istrajao na decembarskom zasedanju Skupštine da se promeni čl.58 Zakona o PiO i da se usklađivanje vrši, prvobitno predloženo četiri puta, a potom prihvaćeno tri puta godišnje.

Tada je DF istakao da će program ,,Evropa sad” usloviti nagli rast cena, a što će biti ogroman udar na penzionere i nezaposlene.

Osim DF, nikome drugome, a posebno ne Milojku Spajiću, tada nije padalo na pamet da penzioneri i sa ovako malim penzijama ne bi mogli izdržati novi udar povećanja potrošačkih cena, a do kojega je i došlo u visokom procentu. Druga neistina gospodina Milojka Spajića je da će rast majskih penzija biti prouzrokovan "isključivo rastom bruto zarada do kojih je došlo zahvaljujući programu ,,Evropa sad”, jer u čl. 58 Zakona o PiO je prezicirano da se usklađivanje vrši na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cena i prosečnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore. 

Milan Knežević i Andrija Mandić / Arhiva

To znači da će na rast majskih penzija 25% uticati rast potrošačkih cena, a da će na povećanje avgustovskih penzija, do kojih će opet doći isključivom zaslugom DF, na ukupno usklađivanje penzija dominantno uticati rast potrošačkih cena u procentu od 75%, a svega 25% zbog promene indeksa bruto zarada.

Svesni smo u DF da će blizu 130.000 penzionera i pored povećanja penzija koje će dobiti isključivo zaslugom DF biti nedovoljno da prebrode nastupajuću krizu izazvanu enormnim povećanjem cena na tržištu, ali se nadamo da će im barem malo ublažiti i onako težak materijalni položaj.

Poruka za odlazećeg ministra Milojka Spajića je da se politika, a ponajmanje ekonomija, ne vode putem lažnih Twitter poruka, već isključivo odgovornim i ozbiljnim odnosom prema građanima i, naravno, obavezno ISTINOM, zaključuje se u saopštenju DF-a.

BONUS VIDEO:

VESNA MEDENICA STIGLA U SDT: Bivša predsednica Vrhovnog suda stigla na saslušanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?