BILA NEPOŽELJNA ZA MINISTARKU KAO NACIONALNA SRPKINJA Bratićeva: Nijedna vlast u CG ne sme da bude bez predstavnika Srba!

Novosti onlajn

15. 04. 2022. u 15:00

U POLITICI nameravam da ostanem, a konačnu odluku doneću onog dana kad više ne budem na mestu ministra prosvete, nauke, kulture i sporta, kazala je Bratićeva u intervjuu za "Pečat".

БИЛА НЕПОЖЕЉНА ЗА МИНИСТАРКУ КАО НАЦИОНАЛНА СРПКИЊА Братићева: Ниједна власт у ЦГ не сме да буде без представника Срба!

Foto: Printskrin

U svaku novu vlast, ukoliko je to moguće, treba uključiti manjinske narode, ali nijedna nova vlast u Crnoj Gori ne sme da bude bez političkih predstavnika Srba, kao što se to dešavalo u poslednjih dvadesetak godina, kazala je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić u intervjuu za "Pečat". 

Možeš biti Srbin u "svoja četiri zida"

- Mišljenja sam da se pred građane mora izaći sa jasnom idejom i političkom vizijom i koalicijama koje bi nas, na poštenoj osnovi, uvele u mirnije političke vode. Nije dovoljno da se neko izjašnjava kao Srbin, mada meni je sama ta činjenica donela niz nevolja, verovali ili ne, i na osnovu samo te činjenice lako je zaključiti koliko je jedno vreme teško bilo biti Srbin u Crnoj Gori. Moglo se, naravno, ali tako što ćete biti deo opcije koja ne baštini ništa srpsko, ili, još bolje, baštini antisrpsko. Dakle, može se biti Srbin i Srpkinja, ali poželjno bi bilo „u svoja četiri zida“ i šapatom – javne funkcije, to nikako- navela je Bratićeva. 

Posejano seme razdora

Dodala je da trenutna situacija u Crnoj Gori najviše odgovara onima koji su zarad očuvanja sopstvenih privilegija i vlasti posejali seme razdora i mržnje.

- Uprkos toj činjenici, u Crnoj Gori se posle litija mnogo lakše diše, jer su birači shvatili da je moguće pobediti DPS. S obzirom na to da manjinska Vlada izvesno vodi Crnu Goru u zonu nestabilnosti, što u ovim okolnostima, kako kod nas tako i geopolitički, može da ima posledice koje se sada ne naziru, srećom, ali zapamtimo da živimo na nepredvidljivom tlu, na Balkanu, zemlji krvi i meda, najpoštenije bi bilo da se sprovedu novi, vanredni parlamentarni izbori i da dobijemo vladu koja će moći da ostvari sve što vlada Zdravka Krivokapića iz objektivnih razloga nije mogla - rekla je Bratićeva.

Nisam bila poželjna za ministarku kao nacionalna Srpkinja

Bratićeva je takođe u intervjuu za "Pečat" kazala da kao nacionalna Srpkinja nije bila poželjna za ministarku takvih strateških resora kao što su prosveta, nauka i kultura.

- Svi smo duboko svesni da su gore pomenute strukture upravo kroz ove oblasti pokušavale i uspevale godinama da vrše modifikaciju crnogorskog nacionalnog bića – tradicionalne vrednosti su se urušavale, a na njihovo mesto dolazile nove, „lepše i starije“. Iz svega toga izvlačim zaključak da reč mržnja koju ste pomenuli u pitanju nije sasvim adekvatna preovladavajućem osećaju koje otuđene političke strukture kreiraju prema meni, već sam sklona verovanju da se radi o patološkom strahu- istakla je Bratićeva.

Prema njenim rečima, Crna Gora danas je zaista u složenom geopolitičkom trenutku i veoma izazovnom okruženju.

- S jedne strane postoji ona tradicionalna Crna Gora, Crna Gora istorijski i kulturološki utemeljena na zavetu Svetog Petra Cetinjskog, na pravoslavnom hrišćanskom duhu, što je i pokazala za vreme litija nakon donošenja sramnog Zakona o slobodi veroispovesti. Litije su svedočile sveslovenskoj i pravoslavnoj vezanosti našeg naroda sa vlastitim istorijskim bićem. S druge strane, postoji politička realnost koja se ogleda u želji većine građana Crne Gore da postanemo integralni dio EU i cvilizacijskih vrednosti koje ona baštini. Te vrednosti, kako je govorio blaženopočivši mitropolit Amfilohije, starije su i vrednije od onoga što nam se prezentuje. Takva dualnost, a često i neka vrsta političke „kognitivne disonance“ često zbunjuje ne samo običnog čoveka već i političku elitu koja je na dnevnom nivou „prinuđena“ da se određuje o strateškim pitanjima, što može da ima posledice koje mi, sada, nismo u stanju da percipiramo. To daje prostora za kontroverzna tumačenja i moguću manipulaciju i dnevnopolitičke zloupotrebe- ocijenila je ona. 

U politici nameravam da ostanem 

Bratićeva je u intervjuu otkrila da u politici namerava da ostane, a konačnu odluku doneće, kako kaže, "onog dana kad više ne budem na mestu ministra prosvete, nauke, kulture i sporta u 42. Vladi".

- Još uvek sam član 42. Vlade Crne Gore koja je na početku svog mandata obećala građanima da će biti vlada eksperata i da se nijedan ministar neće stranački angažovati. Nastojaću da to obećanje i održim. Svakako da ću osluškivati glas naroda, poštujući gore navedene vrednosti i principe i uvažavajući one političke strukture koje su najbliže mojim svetonazorima. Potrebna nam je odgovorna, pravična politika koja se neće zasnivati na strahu i kreiranju neprijatelja. Neki u Crnoj Gori žele da nas uvere da partije sa nacionalnim predznakom srpski to ne mogu, a sve ostale nacionalne partije mogu. Kreira se medijska klima da Srbi umeju da budu samo desničari, nacionalisti, ili, ne daj Bože, šovinisti i neprijatelji države. Desničarsko, a bogami i šovinističko, u Crnoj Gori ne gaje partije s nacionalnim predznakom već one sa posve drugim predznacima. Istina je, međutim, da u tim partijama socijalizma i demokratije nema ni u tragovima - kazala je ona. 

Istakla je da u Crnoj Gori postoji jedna duboko ukorenjena politička struktura koja unazad tri decenije svako tradicionalno poimanje crnogorskog bića dovodi u direktnu vezu sa tzv. srpskim svetom i automatski pali sva zvona u odbranu identiteta i državnosti Crne Gore od ove izmišljene opasnosti.

-Tako je i moje ekspertsko i političko angažovanje dovedeno u pitanje. Na grub i primitivan način od ovih tajkunskih i profiterskih struktura, uplašenih za svoju budućnost, odmah sam okarakterisana kao nosilac nacionalističkih i destruktivnih ideja - navela je Bratićeva. 

Popis bi "oslobodio" Crnu Goru 

Govoreći o popisu, Bratić smatra da u Crnoj Gori postoji određen broj političkih struktura koje smatraju da bi održavanje popisa u ovom trenutku produbilo ionako složene međunacionalne odnose u Crnoj Gori.

- Iza svega se krije opasna namera odnarođenih struktura bivše vlasti da onemoguće demokratske procese u Crnoj Gori, koji će definitivno dovesti do slobodno izražene volje građana kroz dugo godina najavljivano sređivanje biračkih spiskova. Takođe, slobodno izjašnjavanje građana na popisu bez političkih pritisaka i ucenjivanja, sužava manevarski prostor za manipulativne radnje i koruptivne aktivnosti. Popisom i slobodnim izborima bi se trajno urušila moć onih koji 30 godina drže Crnu Goru kao taoca. Ako mene pitate da li podržavam najavljeni popis stanovništva, moj odgovor je DA - ocenjuje ministarka. 

Ipak, nije mogla dati jasan odgovor sa stanovišta člana Vlade o tome zašto popis nije održan.

- To nije deo mog resora i ekspertize. Pretpostavljam da se radi o političkom pritisku sa raznih adresa - zaključila je Bratićeva. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)