NA BOLOVANJU I 72 MESECA: Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore o odsustvovanju radnika

Z. Z.

31. 03. 2022. u 12:12

KADA neformalno razgovaramo sa prijateljima, rođacima ili komšijama koji imaju neki zdravstveni problem, reći će "predlaže mi lekar bolovanje, ali to sebi ne mogu da priuštim. Mnogo se odbija od plate.

НА БОЛОВАЊУ И 72 МЕСЕЦА: Фонд за здравствено осигурање Црне Горе о одсуствовању радника

Fond zdravstva u Podgorici , Foto fzocg.me

Čak 30 odsto. Ako to presaberem, na moju zaradu to je više od 100 evra". Ova medalja ima i drugu stranu, pa su pojedina odsustvovanja radnika sa posla i višegodišnja. Evidencija Fonda za zdravstveno osiguranje pokazuje da je najduže bolovanje trajalo čak šest godina.

- Nedavno sam bila na bolovanju 15 dana. Izabrana doktorka je pretpostavljala da je u pitanju korona, ali brzi test to nije pokazao. Ipak, preventivno mi je otvorila bolovanje.

Kada sam 1. marta primila platu za februar, ona je bila manja za 150 evra. Da je test pokazao da sam pozitivna tog odbijanja ne bi bilo, jer je bolovanje za koronu 100 odsto plaćeno - ispričala nam je Svetlana Š. svoje iskustvo.

Trenutni podaci Fonda za zdravstvo pokazuju da su na bolovanju pojedinci već 54 meseca ili četiri i po godine. Pojedini pacijenti na bolovanju su i četiri meseca više. Ovakvi podaci, konstatuju u Fondu za zdravstveno osiguranje, ukazuju na moguće zloupotrebe.

- Najčešće bolovanje koriste ljudi koji su nezadovoljni poslom koji rade, odnosno oni koji su raspoređeni na radno mesto koje im ne odgovara. Drugi razlog je što su nezadovoljni upravljačkom strukturom - poručuju iz Fonda.

Takva situacija dešava se u podgoričkim "Plantažama". Prošle godine smenjen je menadžment, pa su nezadovoljni pribegli upravo tom rešenju - otvorili su bolovanje.

Sadašnje rukovodstvo zbog takve situacije obratilo se nadležnima sa zahtevom da se preispita da li su u pitanju zloupotrebe.

PO PROPISIMA MOGUĆ OTKAZ

POSLODAVAC ima pravo da pokrene postupak kontrole bolovanja pred Komisijom za kontrolu kvaliteta stručnog rada. Problem je što je kontrola pred Komisijom bazirana na formalno-pravnom postupku, a ne i na zdravstvenom stanju pojedinca koji je na bolovanju.

Ako se potvrdi zloupotreba, poslodavac sa zaposlenim može da raskine ugovor o radu, bez otvaranja disciplinskog postupka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)