KAD PIROMANE BUDU PRIVELI, VATRA ĆE STATI: Vatrogasci veruju da bi kazne rešile problem

M. Sekulović

30. 03. 2022. u 06:33

POSLE višednevne borbe sa vatrenom stihijom, na više mesta u Crnoj Gori, požari su nastavili da zadaju muke kod Bijelog Polja, u okolini Podgorice, na nepristupačnom terenu u mestu Šteke, a vatra ne jenjava ni na području Kolašina.

КАД ПИРОМАНЕ БУДУ ПРИВЕЛИ, ВАТРА ЋЕ СТАТИ: Ватрогасци верују да би казне решиле проблем

Foto Služba zaštite i spašavanjlja

- U mestu Osretci izbila je vatra. Upravo su tamo krenuli vatrogasci, sa kojima ne možemo da uspostavimo kontakt. Do mesta na kome gori treba im minimum 40 minuta vožnje. Ne mogu da verujem šta se događa - kaže načelnik Službe zaštite i spasavanja opštine Kolašin Željko Darmanović, koji ističe da je simptomatično da je požar izbio kada su meštani, od kojih većina živi u Podgorici, nakon vikenda napustili selo. Potom je buknulo. Ne verujem da je požar sam buknuo, ali sve bi prestalo kada bi konačno neko bio priveden zbog izazivanja vatre.

Darmanović ističe da gori i u selu Bare i Đurđevina, gde je vatrena stihija pretila i kućama meštana.

- Meštani u ta dva sela sami brane svoje domove. Naravno, gasili smo i mi, ali su oni sada ostali na terenu - kaže načelnik.

- Požari na mnogim mestima na području opštine Kolašin jenjavaju. Zasada se čini da meštani u nekoliko sela mogu da odahnu, ali pripadnici Službe zaštite i spasavanja su na drugim mestima. Najavljuje se kiša, ali bojim se da ne "odloži padanje".

Na seoskom području u opštini Kolašin izgorelo je šest kuća u požarima, koji haraju desetak dana. Za to vreme vatrogasci su gasili 80 požara na području Bijelog Polja.

Foto Vlada CG

- Svakodnevno imamo pet do 10 intervencija. Požare uglavnom izazivaju ljudi paljenjem nepokošenih livada i sitnog rastinja, koje jak vetar brzo proširi - kaže Milonja Rakonjac, načelnik Službe zaštite i spasavanja u ovom gradu.

HELIKOPTERSKOJ JEDINICI 750.000

KOORDINACIONI tim za zaštitu i spasavanje predložio je Vladi Crne Gore da obezbedi dodatna sredstva za avio-helikoptersku jedinicu MUP-a u iznosu od 750.000 evra. Jedan deo predviđen je za osiguranje vazduhoplova, a drugi za popravku aviona i helikoptera, saopšteno je nakon sednice ovog tela, kojom je predsedavala ministarka odbrane Olivera Injac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!