RASTAO U VERI PORED TROJICE MITROPOLITA: Beranski prota Dragan Ristić, za "Novosti", o tri decenije verne službe bogu, crkvi i narodu

Milutin Sekulović

27. 03. 2022. u 10:00

NEKAKO u ovo vreme, pre tri decenije, po želji tadašnjeg mitropolita cetinjsko-primorskog Amfilohija, stigao sam u Berane.

РАСТАО У ВЕРИ  ПОРЕД ТРОЈИЦЕ МИТРОПОЛИТА: Берански прота Драган Ристић, за Новости, о три деценије верне службе богу, цркви и народу

Pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama, Foto M. Sekulović

Od tada sam rastao u veri sa ovim narodom, ali i uz blaženopočivše mitropolita Danila (Dajkovića) kod kojeg sam bio đakon na Cetinju, Amfilohija, i naslednika Svetog Petra Cetinjskog na tronu mitropolita cetinjskih Joanikija.

Ovako, za "Novosti", zbori beranski paroh, protojerej-stavrofor otac Dragan Ristić, koji je u srce Vasojevića stigao sa Cetinja, gde je bio prvi sekretar mitropolita Amfilohija, tek pristiglog u Crnu Goru.

- Mogu samo Bogu da zahvalim što mi je dao priliku da na početku službe budem sa njim, jer sam "dobio krila", pripremio me kako da budem sveštenik... Bio je više nego vladika, bio je kao roditelj. Znao je da kada čovek padne, kada ima neko iskušenje, da ga podigne.

Otac Dragan Ristić sa porodicom i mitropolitom Amfilohijem, Foto Privatna arhiva

Znao je i da da "ukrpljenje". To nije bila kritika, već više ono očinsko, roditeljsko staranje da te uputi na pravi put - priča otac Dragan.

Sa mitropolitom Amfilohijem, kaže, obišao je svaki kamen, svaku čuku i svetinju:

- I sada kad zatvorim oči vidim celu Crnu Goru, sliku svih svetinja. Zamislite, na primorju smo imali samo manastire Savina, Praskvica, Gradište, Reževići, u blizini Cetinjski manastir, Ostrog, Manastir Morača, Piva... Ostalo je bilo u ruševinama, da ne pominjemo crkve razrušene iz turskih vremena. Neke i u vreme komunizma, zapuštene do njegovog dolaska. Divio sam se njegovom poznavanju svake staze. Bio je to strahovit zaokret. Imao je čudesnu viziju da obnovi svaki hram, da postavi svako zvono na svoje mesto. Bog mi je dao tu priliku da budem sa njim.

Priseća se beranski prota teških vremena za Crkvu i narod, kada je u Beranama i okolini "pojalo" tek nekoliko svetinja:

- Narod me je prihvatio kao najrođenijeg. Prvi hram koji sam obnovio sa narodom je bila Crkva Svete Trojice u Zagradu, zatim Brzavu, Svete Trojice na Polici, istoimeni u Azanama, Svetog Jovana Krstitelja u Šekularu, započeo Hram Svete Trojice u Vinickoj, Svetog Vasilija Ostroškog u Zaostru...

Otac Dragan u Beranama je nasledio sveštenika Miluna Femića, koji je u to teško vreme dugo bio jedini sveštenik u Beranama.

- Crkveni život je bio takav da sam na primopredaji zatekao podatak da su samo 34 kuće primale sveštenika (rezanje slavskog kolača)! Bilo je neverovatno da sveštenika prihvata samo toliko kuća, pored mnogobrojnih slava koje se slave u Vasojevićima.

Trebalo je zasukati rukave. Ali evo, hvala Bogu, sada je dobro... Bilo je teških dana za ovih 30 godina. Lepih još više. Srećan sam što sam sa narodom učestvovao u velikoj obnovi duhovnosti u ovom kraju. Čini me srećnim kada se osvrnem i vidim šta je sve urađeno, ali treba još raditi - naglašava beranski paroh.

Protojerej-stavrofor kojeg u ovom mestu i okolini cene ljudi svih veroispovesti, sa posebnom radošću priča o obnovi Eparhije budimljansko-nikšićke i dolasku episkopa Joanikija.

U molitvenom hodu u Beranama, Foto Pogled

Kako kaže prota Dragan, obnovljeni su manastiri Šudikova, Kaludra, Uroševica, a uporedo su nicale nove svetinje, da svaki vernik ima gde da ode i zapali sveću, pomoli se...

- Imao sam čast da 29. juna 1993. predam zvanično zahtev za lokaciju za gradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog, tadašnjem dobrom gradonačelniku Berana Momčilu Mićoviću. Šest godina nakon toga predsednik Sveto Mitrović nam je dodelio lokaciju.

Imali smo planove da hram osveštamo 2019, ali nadamo se da ćemo to učiniti uskoro.

Hram je rastao, a u veri i narod - kaže beranski paroh.

ZA MESEC HAPŠEN PET PUTA

ZA vreme litija organizovanih za odbranu svetinja SPC koje su zadivile svet, otac Dragan je sa beranskim sveštenicima privođen ni sam ne zna koliko puta.

- Jednog meseca, čak pet puta! Bilo je korektnih policajaca. Dvojica nisu htela da izvrše naređenje i "spuste me u podrum". Jedan je čak hteo da napusti posao... Glavna optužba vlasti koje su želele da ponize Crkvu i sveštenstvo je bila - kršenje epidemioloških mera. A mi smo gotovo svakodnevno kadili grad, molili se za zdravlje naroda. Episkop Joanikije nam je jednom u šali kazao da ako te dva-tri puta ne uhapse, ništa nisi uradio - priča otac Dragan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)