SKANDAL U NIKŠIĆU: Polomljen pano sa reprodukcijama Petra Lubarde

V. KADIĆ

19. 03. 2022. u 11:00

NEPOZNATI počinilac, ili više njih, polomio je i uništio pano sa reprodukcijama slika Petra Lubarde koji se nalaze na Trgu slobode u Nikšiću! Radi se o slikama "Kosovski boj" i "Sumrak na Lovćenu".

СКАНДАЛ У НИКШИЋУ: Поломљен пано са репродукцијама Петра Лубарде

Veliša Kadić

Ovih dana u okviru kulturno-umetničke manifestacije "Dani Petra Lubarde u Nikšiću", Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić i JU Muzeji i galerije, zajedno sa Kućom legata Petra Lubarde iz Beograda, 16. marta je postavila panoe sa reprodukcijama Lubardinih slika pod nazivom "Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde".

-Za razliku od svega ostalog, prava umetnost odoleva vremenu. Ona je najotpornija na čovjekov zaborav, njegovu glupost i beščašće. I onda kada neki poredak ljude uništi toliko da izgube sistem vrednosti, prestanu da baštine i razumeju vlastitu istoriju, kao posljednja linija odbrane ostane kultura, odnosno umetnost, posebno ona visokog ranga. Podsećamo na rečenicu Orhana Pamuka da ne može biti mali narod onaj koji ima velike priče. I gle čuda, dve od osam velikih priča genijalnog Srbina, rođenog u Ljubotinju kod Cetinja, nekome nisu odgovarale pa je pano na kome su slike sa tim predstavama bile postavljene, oborio, polomio i uništio ih. Tolika mržnja i takav odnos prema umetnost priliče samo onom neartikulisanom biku koji razara planinu sa Lubardine slike, navodi se u saopštenju koje potpisuju Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje i Vesna Todorović, direktorica Muzeja i galerija.

Izložbu je otvorio prof. dr Fadilj Eminović, član Gradskog veća Grada Beograda zadužen za kulturu, a da su sa njim bili i Andrija Bojanić, pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda, kao i direktor Kuće legata i kustos, Filip Brusić Reno i Dina Pavić, koja je bila autorka izložbe.

-Pored ostalih vrijednih slika koje baštini naš Muzej, u njemu se nalazi i jedna slika velikih dimenzija (oko 12 kvadrata) umetnika Petra Lubarde. Ideja o 'Danima Petra Lubarde' u Nikšiću potekla je iz Muzeja, da bi se pažnja javnosti skrenula na tu sliku (čija je tematika iz NOB-a) i skupio novac za njenu restauraciju, jer je veoma oštećena. Pored toga, slavni umetnik je i svoje umetničke početke vezao za naš grad, kada je, živeći u Ulici Novaka Ramova br. 12, davne 1925. godine kao maturant nikšićke Gimnazije, u njoj postavio i svoju prvu izložbu. Pored tih razloga, i iznad njih, stoji i činjenica da se ovde radi o genijalnom umetniku, svetskog značaja, koji je bio najnagrađivaniji jugoslovenski slikar na najreprezentativnijim izložbama i međunarodnim umetničkim smotrama u svetu, ističe se u saopštenju za javnost.

Veliša Kadić

Ivanović i Todorović podsećaju da je na Trgu slobode postavljen veliki broj kamera i izražavaju nadu da će počinilac biti uhapšen i kažnjen.

-Nadamo se da će počinilac ovog gnusnog dela izazivanja i potpirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, koji pljuje i gazi po simbolima i zavjetima 'velikim pričama' kojima se stvara i učvršćuje svet jedne kulture ili identitet jednog naroda, biti uhapšen i najstrože kažnjen.

BONUS VIDEO: PUPIN, LOVAC NA ZVEZDE: Promocija nove knjige u izdanju kompanije "Novosti" u Matici Srpskoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)