BARANIN NA KROVU AFRIKE: Izazov je veliki, put dug, iscrpljujući

B. Dabić

13. 03. 2022. u 17:58

KILIMANDžARO - afrička planina, san svakog avanturiste. Tokom uspona na Kilimandžaro, i najviši vrh Uhuru čovek se za nekoliko dana susretnete sa četiri različita klimatska pojasa.

БАРАНИН НА КРОВУ АФРИКЕ: Изазов је велики, пут дуг, исцрпљујући

Foto Privatna arhiva

Baranin Ivan Perčobić, licencirani turistički vodič uspeo je, za svoj gušt, da se popne na krov Afrike. Osvojio je vrh Kilimandžara, 5.895 metara nadmorske visine, jedan među sedam najviših na svetu.

Od nule – Zanzibara, do vrha Uhuru, Ivanu je trebalo sedam dana.

-Od prvog do poslednjeg koraka put je dug, naporan, iscrpljujući, iz čovjeka izvlači snagu koju ni ne zna da poseduje, kaže Baranin koji poslednjih nekoliko godina zime provodi u Zanzibaru kao turistički vodič.

Put vodi kroz tropsku kišnu šumu, gde ćete imati utisak kao da ste u nekoj od Amazonskih šuma. Zatim, ka vrhu, vegetacija opada i prelazimo u stepu, da biste se trećeg dana našli u alpskom okruženju, gde će vas okruživati samo planinski kamen, i na kraju kao Šlag na torti” čuveni snegovi Kilimandžara.

Foto Privatna arhiva

-Prva četiri dana su koliko toliko “lagana”, ali taj peti, teško će se zaboraviti. Kreće se u ponoć, a pre toga samo par sati odmora od prošlog dana. Sa 4600 m na 5895 m, strmih pet kilometara gde je sve ređi i ređi kiseonik, a kiseonik u krvi na 83 odsto pre pokreta. Hladno oko -10 kažu, a sever kida, osećaj -20, a ti sa lampicom vidiš samo svoje noge i krećeš se kao kornjača, a i bolje, jer da vidiš gde ideš, ne bi ni išao, kaže Ivan.

Izazov je veliki.

-Nemaš vazduha, staneš, uhvatiš nekoliko puta dah i ideš dalje, nos curi ne staje, bol u leđima postaje sve jača, jer se pluća muče da dođu do kiseonika, a kiseonika niđe, zapitkuješ samog sebe, što mi je ovo trebalo? Što ako ostanem bez palca jer ne osećam stopala? I još 1000 crnih misli. A ko me zna, zna da sam preoptimističan i da mi volje ne fali. Onda se dereš na planinu, bodriš druge, ustvari sebe, prebacuješ na šalu. Borba sa samim sobom. Hoćeš da padneš na koljena, da se predaš, ali ti taj vrh ne da mira. Nakon 6 sati, konačno vidiš kraj, stižemo! Sviće! Hoćeš da plačeš, skačeš, vrištiš, sve odjednom! Ekstaza!

Shvatiš da si jak, ili da si postao jači, više psihički nego fizički, prevazišao si samog sebe“, kaže Perčobić.

BONUS VIDEO - DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao