PRVA LITURGIJA U NOVOM HRAMU: Veliki dan za Berane, narod se okupio u hramu Svetog Simeona Mirotočivog (FOTO/VIDEO)

M. SEKULOVIĆ

26. 02. 2022. u 09:17

PRVA Sveta arhijerejska liturgija u sabornom hramu Svetog Simeona Mirotočivog, u Beranama, prestonom gradu Eparhije budimljansko-nikšićke, služena je danas, a njom je načelstvovao episkop budimljansko-nikšićki gospodin Metodije, uz sasluženje sveštenstva Eparhije.

ПРВА ЛИТУРГИЈА У НОВОМ ХРАМУ: Велики дан за Беране, народ се окупио у храму Светог Симеона Мироточивог (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M. Sekulović

Liturgiji je osim vernika i brojnih građana Berana i okoline prisustvovao predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Hram je trebalo je da bude osveštan još pre dve godine, ali je svečanost odlagana zbog pandemije korona virusa.

- Okončani su i unutrašnji, izuzetno zahtevni radovi, jer, radi se o Sabornom hramu, katedralnom hramu Eparhije budimljansko nikšićke i zato se on gradi relativno dugo, pričao je za Novvosti sadašnji mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, kojije podsetio da je  gradnja počela blagoslovom počivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Amfilohija na praznik Svete velikomučenice Marine 30. jula 2000. godine, kada je mitropolit osveštao mesto za gradnju i bio postavljen kamen-temeljac.

Foto: M. Sekulović

Vrlo brzo nakon početka gradnje hrama, zastalo se zbog dodatnog angažovanja na projektu, odnosno čekanju na neophodne dozvole i saglasnosti, za hram dimenzija u osnovi 27 metara sa 37 metara.

Crkveno zdanje će imati oko 500 metara kvadratnih korisne površine u prizemlju i galeriju od oko 118 metara kvadratnih. Autor projekta, po kome se gradi Saborni hram u Beranama, je arhitekta prof. dr Ljubiša Folić.

Crkva je u obliku grčkog slobodnog krsta. Iznad centralnog dela, na visini od oko 21 metra, je kupola, a na istočnoj strani oltarski prostor koji se sastoji od traveja i oltarske apside, završene kupolom i dve bočne apside. Sa severne i južne strane su bočne konhe, a sa zapada posebno naglašeni ulazni portal i zvonici, visine oko 13 metara. Na svetinji su već postavljeni pozlaćeni krstovi, zvona se nabavljaju na čemu je angažovana grupa dobrotvora iz Beograda koja nabavlja ostala zvona iz Rusije. 

BONUS VIDEO: VATROMET U ČAST MITROPOLITA - Pogledajte kako su Beranci dočekali Joanikija

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)