GAZDAMA SMETA NERADNA NEDELJA: Unija poslodavaca očekuje izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini pre leta

I. D. S.

23. 02. 2022. u 06:34

POSLODAVCI su ponovo "udarili" na neradnu nedelju, i očekuju da se pre početka letnje sezone revidira zakonsko rešenje kojim su trgovine nedeljom zatvorene.

ГАЗДАМА СМЕТА НЕРАДНА НЕДЕЉА: Унија послодаваца очекује измене Закона о унутрашњој трговини пре лета

Foto investitor.me

Trgovci veruju da se može naći rešenje kojim bi izmene Zakona bile u interesu i zaposlenih i države, kao i njih samih. Iz organizacije Alternativa, zahvaljujući čijoj inicijativi je više desetina hiljada zaposlenih u trgovini dobilo slobadan dan, poručuju da je neprihvatljivo svako pregovaranje o izmeni te odluke, te da na to neće mirno gledati.

Neradna nedelja za poslodavce predstavlja problem i kako tvrde, taj institut u Crnu Goru uveden je suprotno volji velikog dela privrednika iz sektora trgovine, te on u što skorijem roku mora biti revidiran i izmenjen tako da odgovori na realne potrebe i poslodavaca i zaposlenih i to po bitnom postupku, jer se bliži letnja turistička sezona.

Iz Unije poslodavaca očekuju da će se nastaviti razmatranje ovog pitanja kroz socijalni dijalog među predstavnicima poslodavaca, zaposlenih i Vlade.

Vesko Pejak, Foto Fejsbuk

Vesko Pejak iz Alternative smatra da je porazno svako pregovaranje o izmenama Zakona koji omogućava neradnu nedelju.

- Neradna nedelja je tu i poslodavci će morati da svoj rad prilagode tom pravilu. Ne samo to, nego bi trebalo razmisliti i o tome da se rad marketa subotom ograniči do 12 sati, jer je čitava subota u stvari prekovremeni rad, a ne plaća se tako. Gotovo svi poslodavci subotu ne plaćaju uopšte, a trebalo bi da te satnice plaćaju 50 odsto više u odnosu na druge dane - kazao je Pejak.

Ukoliko bi se krenulo u izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini i ukidanja neradne nedelje iz Alternative poručuju da neće mirno gledati na to.

- Nećemo čekati na sindikate i korumpirane partije da nam pomognu. Da sedimo mirno, dok nas ponižavaju i ugnjetavaju - nećemo! Građanima su već sve uzeli, a sada hoće i da uzmu i te trenutke koje treba da provedu sa porodicom. Mislimo da im to neće proći kako su planirali. Na njima je da pokušaju, a na nama da pokažemo kako je to vrlo loša ideja - rekao je Pejak. 

PRIMER SLOVENIJE

DA potpuno ukidanje neradne nedelje nije opcija na kojoj inistiraju, poručili su predstavnici malih trgovina. Oni smatraju da bi se trebalo ugledati na uporedna rešenja iz zemalja Evropske unije. Jedan od primera je Slovenija. Kako navode, u toj zemlji dozvolu za rad nedeljom imaju trgovine čija je površina manja od 100 metara kvadratnih, pri čemu se tim danima za rad angažuju lica koja nisu u radnom odnosu sa tim privrednikom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024