INVENSTITORI IZ TURSKE ZAINTERESOVANI ZA ULAGANJE: Nenezić - Možura da se transformiše u regionalni reciklažni centar

B. DABIĆ

18. 02. 2022. u 15:09

Investitori iz Turske zainteresovani su za ulaganje u sanaciju regionalne deponije za Bar i Ulcinj, u cilju produžavanja veka sanitarne deponije Možura, kao i njenu transformaciju u regionalni reciklažni centar.

ИНВЕНСТИТОРИ ИЗ ТУРСКЕ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ ЗА УЛАГАЊЕ: Ненезић - Можура да се трансформише у регионални рециклажни центар

foto: PR Možura

Danas su u zvaničnoj poseti Baru bili prestavnici kompanije Biotrend (kompanije koja se bavi energetikom u sklopu Doganlar Holdinga ), Ogun Dogan – član Odbora, Doruk Dogan – član Odbora, Ogun Ulugol - rukovodilac za razvoj poslovanja, Cevdet Kurtay – direktora postrojenja, kao i stručni  konsultanti ove firme za Crnu Goru, Danilo i Nikola Medenica koje je dočekao predsednik Opštinskog odbora SD Branislav Nenezić. Nakon razgovora  sa predsednikom Opštine Bar Dušanom Raičevićem posetili su  Regionalnu sanitarnu deponiju “Možura”. 

- Upravljanje komunalnim otpadom i danas predstavlja jedan od najvećih problema crnogorskog društva, imajući u vidu činjenicu da i nakon više od deceniju od donošenja prve strategije o upravljanju otpadom u Crnoj Gori postoje samo dve uređene sanitarne deponije, dok gotovo sve opštine i dalje odlažu otpad na privremenim neuređenim odlagalištima. Već dugi niz godina deponija Možura funkcioniše kao regionalna deponija, ali  skoro sve opštine primorja dovoze svoj komunalni otpad i tu ga odlažu.

foto: PR Možura

Iako se na ovaj način do sada rešavao problem komunalnog otpada za celo primorije, s druge strane smo došli u situaciju da se regionalna  deponija za Bar i Ulcinj bori za opstanak, imajući u vidu činjenicu da se sanitarne kade pune velikom brzinom, naveo je Nenezić ističući: “O neophodnosti postojanja sanitarne deponije u 21. veku ne bi  trebalo ni govoriti jer to je nasušan resurs prevashodno za opštine u kojima su turizam i poljoprivreda definisani kao prioritetne privredne delatnosti”.

Za proširenje kapaciteta deponije Možura neophodna su značajna finansijska sredstva i komplikovane procedure kod nadležnih državnih institucija.

- Pravi je trenutak da se razmotri novi pristup, koji će uz primjenu novih dostupnih tehnologija koje su već u primeni, da produži život Možuri i da je učini efikasnijim resursom. Pristup koji će joj dati potpuno novi smisao i značaj, ne samo za opštinu Bar, već i za državu Crnu Goru. Naša vizija je da Možura treba da se transformiše u regionalni reciklažni centar - naveo je Nenezić. 

- Možura treba da bude mesto na kojem se otpad ne samo odlaže, već i trajno i efikasno zbrinjava, gde otpad može biti iskorišćen kao sirovina za proizvodnju električne energije, te za proizvodnju sekundarnih sirovina. Opština Bar je posvećena u rešavanju komunalnih problema. Kroz privatno-javno partnerstvo, otvara se šansa da pokažemo kako umemo ne samo da rešavamo probleme, već i da ih pretvorimo u rešenje – istakao je Nenezić.

BONUS VIDEO:

ĐEDO SE VRATIO: Pano sa likom Amfilohija u Nikšiću

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona