NEMA VLADE BEZ DF-a: Medojević tvrdi da je trenutna politička situacija posledica opasnog eksperimenta posle izbora

Novosti onlajn

14. 02. 2022. u 16:08

PREDSEDNIK Pokreta za promene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević, kazao je da je trenutna politička situacija posledica opasnog eksperimenta posle izbora 30. avgusta Crne Gore i kada je formirana Vlada koja nije imala veze sa izbornim rezultatima i voljom građana i da će to uništiti politički sistem i demokratiju u Crnoj Gori.

НЕМА ВЛАДЕ БЕЗ ДФ-а: Медојевић тврди да је тренутна политичка ситуација последица опасног експеримента после избора

Foto: Printskrin

- Postavlja se pitanje, ko formira vladu u Crnoj Gori? Da li građani na izborima koji daju glasove raznim političkim partijama koje nude svoje pozitivne vizije budućnosti zemlje, svoje ideje, ideale, ideologije i programe, ili ovde vlast formiraju neformalni centri moći koji nisu baš nešto specijalno povezani niti prepoznati u demokratskim zemljama kao demokratske strukture. Sa jedne strane delovi crkve, sa druge strane privatni kapital. Oni su nažalost formirali tu vladu i ta vlada je od samog starta imala deficit legitimiteta, i to je vodilo zemlju u političku krizu, jer svaki sukob između ta dva neformalna centra moći preko vlade i parlamenta prelivao se u državu i mi danas imamo situaciju da je Crna Gora u političkoj, institucionalnoj, državnoj i bezbednosnoj krizi - kazao je Medojević.

Medojević je kazao da Dritan Abazović nije nikakav autonomni političar niti lider nikakve stranke.

- To nije stranka, to je političko krilo privatnog kapitala oko koncerna “Vijesti”, koji imaju celu mrežu agenata od uticaja u Crnoj Gori, preko nevladinih organizacija, preko komercijalnih banaka, preko privrednih društava, preko delova obaveštajno bezbedonsnog sistema. Taj koncern “Vijesti” je u toku trajanje ove vlade zaposlio više od  50 ljudi u raznim vladinim organizacijama na vrlo precizno definisanim mestima - naglasio je Medojević.

Lider PzP je kazao da je Vlada imala tri cilja: da zaštiti bivši režim Mila Đukanovića, da spreči DF da sprovede reforme koje su bile nužne i da spreči crnogorsko-srpsko pomirenje na demokratskim principima za koje se zalagao DF.

- To su i uspeli, sada imamo ozboljnu krizu i već drugi put jedna mala interensa grupa u Crnoj Gori, koja na političkoj sceni ima 4 ili 5% birača, pokušava da formira vladu gde će oni upravljati čitavom državom Crnom Gorom - kazao je Medojević.

Na pitanje kome bi izbori išli u korist, Medojević je kazao da bi izbori išli u prilog demokratiji u Crnoj Gori.

Foto: Fejsbuk/Printskrin/Demokratski Front

- Nema drugog rešenja osim izbora i neophodno je da napravimo jedan ozibljan okrugli sto, da se dogovorimo o vrednostima na kojima treba graditi Crnu Goru i da obezbedimo sva prava svima, individualna i kolektivna i da pokupamo da eliminišemo podele koje je napravio Milo Đukanović. Ako uđemo u izbore bez ovog dogovora imaćemo ozibljan problem. Jedina politička organizacija koja nije koketirala sa DPS-om i Milom Đukanovićem i da je DF tražio izbore još od novembra - kazao je Medojević.

Medojević je istakao da je DF bio za formiranje Tehničke Vlade uz minimalno poverenje koji bi spremila izbore i kazao da DF podržava sve proteste.

- Mi se zalažemo da zajednički napravimo velike proteste u Crnoj Gori, koji bi imali snažnu poruku u domaćoj i međunarodnoj zajednici – da se izdaja ne isplati i da se ne može prekrajati izborna volja građana političkim inžinjeringom. DF neće podržati nijednu vladu u kojoj nisu predstavnici Df za koje su građani glasali - zaključio je Medojević.

(Borba.me)

BONUS VIDEO:

NAROD SE VEĆ OKUPLjA: Večeras protest u Podgorici zbog prekrajanja izborne volje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove