ŠNICLA POSKUPELA ZA 25 ODSTO: Nedovoljna pomoć države mogla bi da uništi i male i velike industrije mesa

I. D. S.

09. 02. 2022. u 07:39

SAMO u toku prošlog meseca cene mesa u Crnoj Gori porasle su i do 25 odsto, a proizvođači najavljuju da bi skok cena mogao da se očekuje i u narednom periodu.

ШНИЦЛА ПОСКУПЕЛА ЗА 25 ОДСТО: Недовољна помоћ државе могла би да уништи и мале и велике индустрије меса

Foto Pixabay

Tvrde i da država ne pomaže dovoljno, ali da bi dalji rast mogao da ublaži nastavak podrške resornog ministarstva.

Glavni razlog za poskupljenje mesa, kako objašnjavaju proizvođači je rast cena stočne hrane na globalnom nivou, a koji je lane išao i do 50 odsto u odnosu na 2020. Na taj problem ukazuju iz kotorske kompanije "Niksen-Čavor", navodeći da je proizvodnja svinja po kilogramu žive vage pre poskupljenja koštala 1,60, a sada 2,25 evra. U toj firmi tvrde i da proizvođači nisu odmah podigli cene mesa, jer su vodili računa o kupovnoj moći građana, ali da na kraju nisu imali izbora, s obzirom na to da se cena žitarica nije stabilizovala, a pomoć države izostala. Tako su, podigli cene za šest do sedam odsto po kilogramu, ali im je zbog toga, tvrde, opao plasman na tržištu. Razlog za manji promet, kako navode, jeste i to što su cene mesa iz uvoza značajno manje, jer proizvođači u inostranstvu dobijaju veću pomoć od svojih država.

- Ako znamo da su žitarice za hranu svinja berzanska roba i kod njih cena raste isto kao i kod nas, možda je čak i skuplje sa njihovim standardom, jedini razlog za tu cenu jesu beneficije koje imaju od države i ministarstva poljoprivrede, za razliku od nas koji od naših nemamo velike vajde - ističu u kompaniji "Niksen-Čavor". Beneficije za farmere u Srbiji deset puta su veće nego u Crnoj Gori pa njihovi proizvođači dobijaju i po 150 evra po krmači, kao i od deset do 12 evra po tovljeniku na liniji klanja. Imamo deficit mesa na desetine miliona evra na uvoz svežeg svinjskog mesa. Tako ćemo da uništimo svu proizvodnju u našoj zemlji.

Mirovali cenovnici zbog zaliha

Iz kompanije "Mesopromet" iz Bijelog Polja navode da su prošle godine, zbog određenih zaliha, uspeli da cene mesa održe na istom nivou do poslednjeg kvartala, kada su ih podigli za desetak odsto, a da je u januaru došlo do poskupljenja telećeg mesa od oko 15 odsto, a junećeg i jagnjećeg oko 25 odsto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)