DRITAN "PADA" PRE VLADE? U Skupštini Crne Gore danas o razrešenju potpredsednika Vlade, a na predlog premijera

V. K. - I. D. S.

03. 02. 2022. u 07:00

IAKO se danima u Podgorici spekulisalo, premijer Zdravko Krivokapić nije u sredu podneo ostavku na sednici Vlade pa će sudbinu svog tima i njega lično testirati poslanici Parlamenta sutra kada na dnevnom redu bude glasanje o nepoverenju Vladi na čijem je čelu skoro godinu i po dana.

ДРИТАН ПАДА ПРЕ ВЛАДЕ? У Скупштини Црне Горе данас о разрешењу потпредседника Владе, а на предлог премијера

DF traži uvid u fascikle tajnih službi / Foto Skupština CG

Sednici Vlade nisu prisustvovali vicepremijer Dritan Abazović i šef diplomatije Đorđe Radulović, koji su zgradu Vlade napustili pre 11 sati za kada je bila zakazana sednica. Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da na sednici nije bilo ni reči o ostavci premijera.

- Nije tačno da je Krivokapić ponudio ostavku, niti je bilo reči o tome. Bila je normalna sednica na kojoj su razmatrane regularne obaveze. Vlada radi potpuno relaksirano i punom parom - kazao je Spajić.

U finišu političke krize u Crnoj Gori danas će se Skupština pozabaviti razrešenjem potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, a na zahtev upravo Krivokapića koji je predložio novog vicepremijera - Milojka Spajića.

U predlogu za razrešenje Abazovića navodi se da su poslanici Građanskog pokreta URA zajedno sa delom poslanika Demokratske partije socijalista i ostalih partija bivše vlasti, predali zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi.

- Abazović, kao predsednik te političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana - navodi se u obrazloženju Krivokapića, ocenjujući da je nedopustiv takav odnos prema sporazumu lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. godine, ali i prema građanima Crne Gore. - Nekorektnost kojom se ruši vlada čiji je član, uz istovremeno čuvanje pozicije na koju je izabran, rušenje principa i ustavnih načela na kojima počiva funkcionisanje vlade, razlozi su zbog kojih predlažem razrešenje potpredsednika Abazovića.

Još se ne zna da li će biti kvoruma za održavanje sednice parlamenta, za kvorum je neophodno prisustvo 41 poslanika, na kojoj bi poslanici trebalo da raspravljaju o smeni Abazovića. Za njegovu smenu potrebna je natpolovična većina, odnosno 41 glas od ukupno 81 poslanika.

Za sada je samo Demokratski front jasan i glasaće za njegovu smenu. Iz Demokratske Crne Gore poručuju da, ako bude sednice, oni neće glasati "za". Ni SNP neće biti za smenu, jer će, kako očekuju, u petak Vlada svakako pasti. Neizvesno je da li će se pojaviti poslanici koalicije "Crno na bijelo", čiji je nosilac liste na izborima bio upravo Dritan Abazović, kao i sve opozicione partije.

- Mi iz DF ćemo doći na sednicu i već smo saopštili da ćemo da glasamo za smenu potpredsednika Abazovića - rekao je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Slaven Radunović. - Vrlo su prosti razlozi. Abazović je sam tražio da se čitavoj vladi izglasa nepoverenje, tako da bi bilo čudno da drugačije glasamo.

SEDNICA VEĆA

PREMIJER Zdravko Krivokapić zakazao je za danas u 9 časova, po treći put, sednicu Veća za nacionalnu bezbednosti, i to baš na dan kada se glasa o njegovom predlogu za razrešenje Abazovića. Krivokapić je tokom prošle nedelje dva puta bezuspešno zakazivao sednice Veća, ali u oba slučaja nije bilo kvoruma za odlučivanje.

EPISKOPI: SAMO NE BIVŠA VLAST

Arhijereji Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštili su da očekuju da će političari "pobednici sa prošlih parlamentarnih izbora naći zajedničko rešenje za ovu ili neku novu vladu, koja će sa Srpskom pravoslavnom crkvom ubrzo potpisati temeljni ugovor". U zajedničkom saopštenju za javnost mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, episkopa mileševskog Atanasija, budimljansko-nikšićkog Metodija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija navodi se da pobeda na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. nije donela rešenje svih problema u društvu.

- Ali zato ona jeste velika demokratska prekretnica. Stoga je, uvereni smo, treba sačuvati i ispoštovati narodnu volju - ističe se u saopštenju i dodaje da bez obzira na različitosti, svi treba da rade za opšte dobro i opredele se umesto za svađe i razdore, za iskreni dijalog. - Ne vidimo rešenje postojećih društvenih problema u povratku bivše vlasti, pa ni kroz podršku nekoj manjinskoj vladi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)