ZLOČIN NAD SRBIMA ZA KOJI NIKO NIJE ODGOVARAO: Formiran predmet zbog masakra nad Srbima u čajničkoj opštini

M. D.

31. 01. 2022. u 14:10

SPECIJALNO državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore formiralo je predmet i u toku je izviđaj zbog osnova sumnje da su u ratnom zločinu protiv civilnog stanovništva u Čajniču učestvovali i državljani Crne Gore.

ЗЛОЧИН НАД СРБИМА ЗА КОЈИ НИКО НИЈЕ ОДГОВАРАО: Формиран предмет због масакра над Србима у чајничкој општини

SDT

 Ta informacija potvrđena je za Portal RTCG u odgovoru na pitanja o navodima da su pojedini crnogorski državljani učestvovali u zločinu nad Srbima u Čajniču.

-Obaveštavamo vas da je u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet povodom podataka i dokaza dostavljenih od strane Okružnog javnog tužilaštva Trebinje, a u vezi sa događajima koji su se desili u toku 1992. i 1993. godine na području regiona Bukovice i postojanja osnova sumnje da su u izvršenju krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva učestvovali državljani Crne Gore. Predmet se nalazi u fazi izviđaja - saopštili su za Portal RTCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Podsećanja radi “Novosti”, su u više puta pisale o zločinu nad srpskim stanovništvom u selima čajničke opštine koji se desio pre 29 godina, a za koji, do danas, niko nije odgovarao.

U napadu muslimanskih vojnika, koji su u pomenuta sela ušli sa crnogorske teritorije, rano u zoru, 14. februara 1993. godine, ubijeno je i izmasakrirano 25 civila, uglavnom staraca, žena i dece, a sela su opljačkana i spaljena.

Najmlađa žrtva bio je dečak Željko Mašić, star 14 godina, koji je svirepo izmasakriran, a najstarija žrtva je bio starac Aleksa Tanasković od 80 godina. Tom prilikom ranjena je i zarobljena sedmogodišnja Ivana Mašić, koja je sa majkom Polkom odvedena u logor u Goražde.

Tridesetogodišnja Polka Mašić je posle zarobljeništva i razmene, nakon četiri meseca, preminula od posledica fizičke torture u Ratnom zatvoru u Goraždu.

- Mama je među zločincima prepoznala komšije muslimane iz crnogorske Bukovice - rekla je ranije Ivana Mašić.

Žrtve i porodice žrtava bezuspešno su godinama pokušavale svojim svedočenjima da animiraju pravosudne institucije u BiH i Crnoj Gori.

- Napad na sela dogodio se u ranim jutarnjim časovima sa teritorije Crne Gore, tačnije pljevaljske Bukovice. Snage bosanskohercegovačkih muslimana prethodno su došle iz Goražda, koje je bilo pod zaštitom OUN. Tu su se dodatno pojačale muslimanima iz pljevaljske Bukovice, koji su im ujedno bili i vodiči, jer su dobro poznavali taj teren, pregrupisale se i krenule u opšti napad na sela, koja su bila nezaštićena, jer smo smatrali da nam ne preti opasnost sa crnogorske strane – kazali su preživeli svedoci ovog masakra.

Oni napominju da su u pokušaju da pronađu spas krenuli u bekstvo prema teritoriji Crne Gore, ali su u selu Trojan i drugim mestima stradali od muslimanskih snaga, koji su im tu napravili zasedu.

- U Trojanu je za samo sat, i u prečniku od sto metara, ubijeno desetoro civila - navode preživeli iz ovog masakra.

U selu Ponikve, Trpinje i Šapići ubijeni su Njegoš, Dušanka, Branko, Trifko, Božo i Stanojka Dačević, Duško Katana, Vučko i Stevo Kovačević, Čedo Popović, Dušan Čokorilo, Željko Mašić i Mirko Krnojelac, Dušan Pjević, Rajko Pjević, Darinka Pjević, Vukosav Ristanović, Zdravko Vuković.

U Glamočevićima su ubijeni civili Milan Vujović, Ratko Krezović, Radovan Staničić, Aleksa Tanasković, Todor Janjić i Mirko Lasica. U Bučkovićima su masakrirani Mlađen Drakula, Nikola Pljevaljčić i Vlado Ćuković.

Protiv osmorice muslimana iz Pljevalja policija iz Čajniča podigla je krivične prijave 1993. zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Bosni i Hercegovini. Godinama je Tužilaštvo u Crnoj Gori o ovom događaju ćutalo.

Poslednjih godina bilo je više apela prema institucijama Crne Gore da se ispitaju navodi o ulozi jednog broja crnogorskih državljana koji su 1993. godine počinili zločin u Čajniču.

Podatke o ovom zločinu crnogorskim institucijama dostavili su tužioci iz BiH, posebno iz Trebinja.

Tužilaštvo u Bosni i Hercegovini, prema izveštajima tamošnjih medija, raspolaže dokazima da su u zverskim likvidacijama i torturi učestvovala lica sa područja Bukovice, u opštini Pljevlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!