"DAKOTA" ODVOZI ĐUBRE IZ BIJELE: Čišćenje opasnog otpada sa brodogradilišta

V. V.

24. 01. 2022. u 07:40

IZVOZ grita iz nekadašnjeg brodogradilišta Bijela, biće nastavljen, a oko 12 tona opasnog tereta trebalo bi da prema Španiji krene danas, brodom "Dakota".

ДАКОТА ОДВОЗИ ЂУБРЕ ИЗ БИЈЕЛЕ: Чишћење опасног отпада са бродоградилишта

Foto V. Vujnović

Svetska banka je za sanaciju ove ekološke crne tačke obezbedila 23 miliona evra, a posao je poveren francuskoj kompaniji "Valgo".

Remedijacija tla u bišem Brodogradilištu kao i izvoz grita započeli su u julu 2018. godine a izvoz je u dva navrata zaustavljen. Prvi put u avgustu 2019. zbog dozvola za izvoz.

Drugi put projekat je zaustavljen 2021. godine. Poslednji brod je u Bijeloj bio 15. jula 2021. i sada bi nakon šest meseci izvoz grita i kontaminiranog zemljišta trebalo da bude nastavljen u kontinuitetu.

Na prostoru nekadašnjeg brodogradilišta Bijela biće izgrađen Centar za remont jahti i megajahti. Aneksom Ugovora između Vlade Crne Gore i novog koncesionara Konzorcijuma "Adrijatik marinas Tivat" i "Draj Doks", Ujedinjeni Arapski Emirati, 31. decembar određen je kao rok za predaju prostora bivšeg brodogradilišta. Do tada i posao remedijacije mora biti završen. Ugovorom je takođe predviđeno da investicioni period počinje da teče od dana predaje Izveštaja eksperta, kojim se potvrđuje da je koncesiono područje očišćeno od zagađenja. Ukupni planirani iznos za investiciju u prve tri godine  je 20 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije