OVAKO KRIVOKAPIĆ ZAMIŠLJA TEMELJNI UGOVOR: Objavljeni detalji pisma crnogorskog premijera patrijarhu Porfiriju

Novosti online

20. 01. 2022. u 17:48 >> 18:03

U PISMU koje je premijer Zdravko Krivokapić uputio patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju, dato je obrazloženje Vladinih predloga za izmene prvobitnog Nacrta temeljnog ugovora.

ОВАКО КРИВОКАПИЋ ЗАМИШЉА ТЕМЕЉНИ УГОВОР: Објављени детаљи писма црногорског премијера патријарху Порфирију

Arhiva

Te izmene se odnose na potrebu usaglašavanja pojedinih odredbi ugovora sa pravnim sistemom Crne Gore, kao i na dodatna terminološka pojašnjenja određenih rešenja, potvrđeno je Radio Televiziji Nikšić.

U prvobitnoj verziji Nacrta ugovora koristi se pojam „sudska istraga”, pored činjenice da u Crnoj Gori već desetak godina istraga nije u nadležnosti sudova, već tužilaštva. Ukazano je da korišćenje termina „mere bezbednosti” u prvobitnom Nacrtu ugovora nije kompatibilno sa određenjima iz Krivičnog zakonika Crne Gore, imajući u vidu način na koji je definisan taj institut.

Pored toga, kada je u pitanju određivanje strana potpisnica ugovora i uslova za građenje objekata verskih zajednica u Crnoj Gori, ukazano je da u prvobitnom Nacrtu ugovora rešenja nisu u saglasnosti sa važećim članovima 10 i 42 stav 4 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica.

Dalje, u pismu premijera ukazuje se na potrebu dorade odredbe ugovora koja se tiče posebne zaštite imovine Crkve, a koja ujedno predstavlja i kulturnu baštinu države, te se upućuje na primenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

U odnosu na pitanje restitucije crkvene imovine, u pismu se navodi da je predloženim izmenama taj deo ugovora izjednačen sa rešenjima iz ugovora koji su potpisani sa drugim verskim zajednicama.

Na kraju se konstatuje da izmene koje je predložila Vlada doprinose unapređenju kvaliteta dokumenta, kako on kasnije ne bi mogao biti osporavan u celini, ili u pojedinim delovima.

Premijer je u pismu izrazio spremnost da se proces usaglašavanja završi u najkraćem roku, kako bi Temeljni ugovor bio potpisan.

Iz svega proizlazi da se više radi o tehničkim pitanjima i potpunom usaglašavnju sa pravnom tekovinom Crne Gore, nego o neki suštinskim pitanjima koja dovode u pitanje odnos između države Crne Gore i SPC, ekskluzivno otkriva RTNK.

(IN4S)

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VELIKI ČOVEK, UMETNIK I PORODIČNI PRIJATELJ: Đoković izrazio saučešće povodom smrti Gaja Vojvodića