PREMINULA POSLEDNJA AFROULCINJANKA: Ostaju sećanja na Crnce u Crnoj Gori

B.Dabić

04. 01. 2022. u 22:44

POSEBAN šarm Ulcinju u minulim vremenima davali su Crnci, potomci nekadašnjih robova koji su dovođeni iz Afrike da rade za bogate porodice u ovom gradu.

ПРЕМИНУЛА ПОСЛЕДЊА АФРОУЛЦИЊАНКА: Остају сећања на Црнце у Црној Гори

Foto: B.D.

Poslednja Afroulcinjanka, čiji su oba roditelji bili ulcinjski Crnci, Filje Kastrati, umrla je danas u 89.godini života.

-Sa setom se prisećam svih naših susreta i razgovora, tog Filjinog razdraganog lica uvek kada bi biranim rečima govorila o starim Ulcinjanima i Ulcinjankama. Beše to divna, radišna, blagorodna žena, sa očaravajućim osmehom, ovim rečima je novinar Mustafa Canka opisao Filje Kastrati.

Filjinim “odlaskom” praktično je nestala ta nekada jedinstvena zajednica, koja je ovom mediteranskom gradu davala sve što su imali, a najviše kosmopolitizam, solidarnost, vedrinu, draž.

-Ali, ostala su svedočanstva, fotografije, knjige, igre, grobovi i turbeta ulcinjskih Crnaca. Dovoljno da se dočara slika kakav je ovaj grad sa svojim prekrasnim Afroulcinjanima nekada bio, naveo je Canka.

Ismet Karamanaga, turistički vodič koji na dopadljiv način interpretira kulturnu baštinu Ulcinja navodi da je Filje Kastrati iz zajednice crnaca “Harap” čiji su preci pre nekoliko stoleća dovedeni u Ulcinj s obala Afrike.

U bo­ga­toj isto­ri­ji Ul­ci­nja ne mo­že se za­o­bi­ći pri­ča o cr­nim afrič­kim ro­bo­vi­ma koje su u 14.veku gusari brodovima dovodili i prodavali na trgu u naj­ju­žni­jem cr­no­gor­skom gra­du. Jed­no vre­me bi­li su slu­ge, da bi po­tom bi­li oslo­ba­đa­ni i po­sta­ja­li pra­vi Ul­ci­nja­ni.Legenda kaže da je među robovima bio i španski pisac Servantes te da je baš u Ulcinju našao inspiraciju za svoj roman “Don Kihot”

Ka­da je Ber­lin­skim ko­n­gre­som 1878. Cr­na Go­ra pri­zna­ta kao dva­de­set i sed­ma evrop­ska dr­ža­va, u Ul­ci­nju je, ka­žu, po­sto­ja­lo sto­ti­nu cr­nač­kih ku­ća. Već 1928. bi­lo ih je sa­mo pet.

Od danas ostaju sećanja na Crnce u Crnoj Gori.


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a