ŠTA ĆE BITI SA INSTITUTOM IGALO I BOLNICOM MELJINE: Sastanak o problemima hercegnovskih zdravstvanih ustanova, neophodna hitna podrška Vlade

V. V.

23. 12. 2021. u 20:11

SVE brojniji problemi zdravstveno-medicinskih ustanova u Herceg Novom, izuzev Doma zdravlja koji redovno funkcioniše, bili su tema sastanka nadležnih iz Opštine, Instituta Igalo, Bolnice Meljine i Doma zdravlja.

ШТА ЋЕ БИТИ СА ИНСТИТУТОМ ИГАЛО И БОЛНИЦОМ МЕЉИНЕ: Састанак о проблемима херцегновских здравстваних установа, неопходна хитна подршка Владе

Foto: V. V.

Zaključak je da se što pre zajednički obrate predstavnicima Vlade i resornih ministarstava i zatraže podršku. O izazovima sa kojima se suočavaju hercegnovske zdravstvene ustanove, razgovarali su predsednik i potpredsednik Opštine Stevan Katić i Mirko Mustur, izvršni direktor Instituta Igalo, dr Savo Marić, direktorka Opšte bolnice Meljine dr Olivera Elez, direktor hercegnovskog Doma zdravlja dr Goran Komar.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Srednje mešovite škole „Ivan Goran Kovačić" Ljiljana Karanović, jer je jedna od ključnih tema bila i sve uočljiviji nedostatak medicinskog osoblja. Ocenjeno je da bez stabilnog funkcionisanja ovih ustanova ne može biti garantovana zdravstvena zaštita ni stanovnika niti posetilaca Herceg Novog, a ne može se razmišljati ni o daljem razvoju grada i turizma, posebno zdravstvenog.

Gradonačelnik Katić podsetio je da je Herceg Novi i strateškim dokumentima prepoznat kao centar zdravstvenog turizma, a na ovakav način i u ovakvom ambijentu ne može se nastaviti dalji razvoj.

- Neophodno je dobiti podršku Vlade i nadležnih ministarstava i formirati određene komisije koje će se baviti ovim temama, posebno kada su u pitanju privatizacija i stečaj u Bolnici Meljine i problemi sa kojima se suočava Institut – ukazao je kazao je predsednik Katić.

Njegova poruka je i da su Bolnica Meljine i Institut neophodni Herceg Novom, a grad neće dozvoliti da se oni ugase.

Foto: V.V.

– Moramo od ministarstva dobiti podršku da se dodatna sredstva usmere ka Bolnici Meljine koja sada radi u stečaju, kako bi oni mogli redovno da funkcionišu i servisiraju svoje obaveze. Dodatno je važno i to što je Meljine post-kovid bolnica u koju dolaze pacijenti iz Kotora, Bara i sa Cetinja. Situacija ove ustanove je veoma kompleksna i neophodno je pomoći Bolnici da nastavi da funkcioniše dok se ne reši pitanje stečaja – objasnio je Katić.

Lokalna uprava nastaviće da pomaže zdravstvenim ustanovama u meri svojih mogućnosti i nadležnosti. Opština je i ove godine budžetom opredelila duplo veći iznos sredstava za ovu namenu, pre svega za pomoć u funkcionisanju hitne medicinske pomoći, rad ambulanti u toku letnje turističke sezone i mogućnost otvaranja ambulante u Zelenici.

Veliki problem nedostatka medicinskog osoblja trebalo bi rešavati tako da se u hercegnovskoj srednjkoj školi otvori smer medicinski tehniča, što će kroz zajednički apel biti predloženo nadležnom Ministarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri