UKINITE ODLUKU O POLIGONU: Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" uputila zahtev premijeru Krivokapiću

M. SEKULOVIĆ

30. 10. 2021. u 08:38

GRAĐANSKA inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" saopštila je da od predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića i ministarke odbrane Olivere Injac traži da ukinu odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini, istovremeno im uputivši zahtev za sastanakom na kojem bi se razgovaralo o rešavanju problema poligona i uspostavljanju zaštićenog područja na toj planini.

УКИНИТЕ ОДЛУКУ О ПОЛИГОНУ: Грађанска инiцијатива Сачувајмо Сињајевину упутила захтев премијеру Кривокапићу

Foto GI Sačuvajmo Sinjajevinu

- Naša organizacija pozdravila je prvu obostranu komunikaciju koju smo putem pisane korespodencije ostvarili sa predstavnicima Vlade, ali smatramo da ta komunikacija mora preći na veći nivo. Ministarstvo odbrane obavestilo nas je da je odlučno da pitanju vojnog poligona na Sinjajevini, "pristupi na stručan i odgovoran način, odnosno da se naučna i stručna javnost konsultuje i da se utvrde sve činjenice od značaja za rešavanje predmetnog pitanja". S obzirom na ovakav stav Ministarstva i Vlade Crne Gore, a u očekivanju ukidanja odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini donesene u septembru 2019. godine, Građanska inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" ponovo apostrofira da poligonu nikako ne može biti mesto na Sinjajevini, koja se inače nalazi u okviru međunarodno zaštićenog Unesko područja - tranzicionog područja Biosferinog rezervata Kanjona reke Tare.

Zbog namere Ministarstva odbrane i Vlade Crne Gore da Sinjajevinu koristi kao vojni poligon, do sada nije završena zakonska procedura uspostavljanja zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine, a u skladu sa Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, kažu iz GI "Sačuvajmo Sinjajevinu", koja je pre 16 meseci održala prvi protestni skup na ovoj planini, protiveći se nameri tadašnje Vlade i ministra odbrane Predraga Boškovića o "instaliranju" poligona za artiljerijska gađanja, na drugom pašnjaku po prostranstvu u Evropi.

Iz ove organizacije podsećaju da je opšte poznato da je "Studija zaštite i uspostavljanje zaštićenog prirodnog dobra na području Sinjajevine" urađena od strane Agencije za zaštitu prirode i životne sredine u julu 2016. godine u okviru projekta "Sinjajevina". Za realizaciju tog projekta opštine Mojkovac, Kolašin, Žabljak, Šavnik i Danilovgrad dobile su sredstva od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori kroz Međuopštinski razvojni grant program. U okviru IPA projekta "Uspostavljanje Natura 2000. u Crnoj Gori", koji je finansiran od strane Evropske unije sa tri miliona evra.

KROJAČI SUDBINE U PODGORICI

POSLE nekoliko meseci ćutanja i različitih tumačenja administracije, pa onda naprasnog sprovođenja inspekcijskog nadzora, jasno je da pojedinci i kapital iz Podgorice kroje sudbinu Kolašinu i Kolašincima. Ne može se selektivnim i dirigovanim tumačenjem propisa uništavati nijedna porodica u Kolašinu, a kamoli desetine i stotine njih. Kako je moguće postavljanje postrojenja za beton usred Kolašina, a nije moguća ista ili slična u industrijskoj zoni, ukazuje Đukić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUK

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!