DRŽAVA NAPADA MAFIJU: Vlada predstavila Nacrt zakona o poreklu imovine, Abazović očekuje podršku svih poslanika

I. D. S.

28. 10. 2021. u 08:38

Nacrt zakona koji bi trebalo da omogući državi da oduzme svu nelegalno stečenu imovinu predstavljen je juče, a potpredsednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da Zakon o poreklu imovine predstavlja zakon protiv mafije. On je izrazio nadu da će podršku za njegovo usvajanje dati svaki od 81 poslanika.

ДРЖАВА НАПАДA МАФИЈУ: Влада представила Нацрт закона о пореклу имовине, Абазовић очекује подршку свих посланика

Abazović i Marić tokom predstavljanja nacrta zakona / Foto Vlada CG

Državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić juče je najavio početak javne rasprave o zakonu koji će regulisati pitanje nezakonito stečene imovine.

- Čitav mehanizam biće inkorporiran u već postojeći Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom delatnošću. Biće promenjeno ime zakona, on će imati u sebi finansijsku istragu, a oduzimanje nelegalno stečene imovine upućivaće na nove institute - kazao je Marić, ističući da se nadogradnjom postojećeg pravnog akta omogućava i njegova retroaktivna primena. Biće, dodaje, dovoljan osnov sumnje za otvaranje izviđaja, a nakon toga tužioci će moći da pokrenu finansijsku istragu.

Marić dalje objašnjava da je predviđeno i da tužioci formiraju finansijski istražni tim, te se, nakon što se u istrazi proceni da su prikupljeni dokazi, obaveštava vlasnik imovine da se izjasni, a potom se sačinjava izveštaj.

- U tom trenutku su ostvareni uslovi za pokretanje građanskog postupka, znači zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore upoznaje se sa izveštajem i priprema tužbu koja se onda vodi pred građanskim sudom za oduzimanje nezakonito stečene imovine. Naravno teret dokazivanja je na onome ko je stekao nezakonito stečenu imovinu - kazao je Marić i dodao da će imovina biti oduzimana ako se ne dokaže da je zakonito stečena. U međuvremenu, kako pojašnjava, imovina će biti privremeno zamrznuta.

Prema rečima Abazovića, usvajanje Zakona o poreklu imovine jedno je od obećanja aktuelne vlade. Kako je naveo, kroz postupke koji će biti brzi, oduzeta imovina će postati vlasništvo države.

- Ako vozite "ferari" ili blindirano vozilo, reći će vam da ste kriminalac, ali ako ne dokažete da ste ga zaradili, on ili bilo koja imovina, postaće vlasništvo države. I evro je važan ako je nelegalno stečen, ali ovde treba da se napadne imovina koja je ogromna kako bi se vratila u budžet i građanima - naveo je on.

POSLANIČKI IMUNITET NE ŠTITI

Abazovićev savetnik za pravna pitanja Ivo Šoć kazao je da je ovo postupak protiv imovine, a ne protiv osoba. Postupak pred sudom će, ističe biti građanski, pa imunitet poslanika neće imati značaja, a poreklo imovine će morati da dokazuju svi koji imaju preko 50.000 evra.

- Moguće da će tu ići gore, tu dole. Znaćemo koja je ciljna grupa protiv koje će se voditi finansijske istrage - dodao je on.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!