DA UNAPREDE SARADNJU: Herceg Novi domaćin Konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država

V. V.

03. 10. 2021. u 21:26

U HERCEG Novom danas je počela i traje do 5. oktobra 14. Konferencije predsednika parlamenata malih evropskih država.

ДА УНАПРЕДЕ САРАДЊУ: Херцег Нови домаћин Конференције председника парламената малих европских држава

Foto: V. V.

Domaćin konferencije je predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. U Herceg Novom su gosti iz Luksemburga, Kipra, Monaka, Andore, San Marina i Islanda.

Za predsednika Parlamenta Luksemburga Fernanga Etgena organizovan je danas obilazak hercegnovskih kulturno-istorijskih znamenitosti, prvenstveno Starog grada i tvrđava.

- Smatram da je ova konferencija najvažniji skup u poslednjih 30 godina jer je većina predsednika parlamenata malih država Evrope prisutna u Herceg Novom. Značajna je i zbog saradnje na nivou parlamenata, ali i zbog toga što je Herceg Novi odabran za domaćina - rekao je predsednik Katić.

Prema njegovim rečima turisti iz ove, najrazvijenije male države Evrope koja ima najviši BDP po glavi stanovnika veoma su važni za Herceg Novi. Takođe, iskustva ovakvih država mogu pomoći u procesu pristupanja EU. Predsednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen kazao je da je Herceg Novi grad sa velikim turističkim potencijalima, a Crna Gora otvoreno turističko društvo, kao i Luksemburg.

- Tu je izuzetno važna parlamentarna saradnja i razmena iskustava - rekao je Etgen i informisao da u Luksemburgu živi oko 600 crnogorskih državljanja koji su se odlično integrisali.

Tema konferencije su izazovi i prednosti za male države u pogledu inovacija i modernizacije parlamenata, ulozi parlamenata u savremenim ekološkim izazovima, kao i parlamentarnoj diplomatiji. Najavljeno je da će učesnici pojedinih sesija biti predsednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić, ministarka javne uprave i medija Tamara Srzentić, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić i generalna direktorica Direktorata za prirodu Tamara Brajović.

Na kraju konferencije biće usvojena zajednička deklaracija, a tadaje planiran i susret sa novinarima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri