MITROPOLIT JOANIKIJE O DRAMATIČNIM TRENUCIMA: "Rekli su nam da je helikopter spreman, uzdali smo se u Boga"

Tanjug

07. 09. 2021. u 13:54

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je danas da je uoči ustoličenja bio u kontaktu sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, ali ne u momentu kada je krenuo helikopterom na Cetinje.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ О ДРАМАТИЧНИМ ТРЕНУЦИМА: Рекли су нам да је хеликоптер спреман, уздали смо се у Бога

Foto D. Milovanović

Mitropolit je u ekskluzivnom intervjuu ispričao da mu je samo javljeno da je helikopter spreman za poletanje, da će sve biti bezbedno i da je manastir zaštićen od demonstranata, koji ometaju čin ustoličenja.

- Pouzdali smo se u Boga i ljude koji savesno rade svoj posao. Bez obzira što neki žele da nam ospore pravo slobode vere i Ustav Crne Gore. Nemam reči kakvi su bili premijer i ministri, posebno ministarka odbrane, koji su uz opstrukciju Uprave policije našli rešenje da se sve mirno obavi. Ta opstrukcija nam je pomogla da se potvrdi jedinstvo crkve i naroda - rekao je on.

Upitan da li je bio uplašen dešavanjima, mitropolit je kazao da ne može čovek da ne bude zabrinut, ali da je sledio Božju volju i da ne povredi nikoga.

- Bio sam mnogo puta u takvim trenucima. To što su nas štitili iz vojske i policije je rezultat svih pritisaka koji su na nas vršeni u proteklih 30 dana. Naše je pravo da obavimo taj čin - rekao je Joanikije.

Prema njegovim rečima, ono što se događalo bila je volja malog broja izmanipulisanih ljudi i onih koji su, rekao je, zbog povlastica i vlasti to radili.

- Dobro znam Cetinjane, najmanje je tu bilo njih - rekao je crnogorsko-primorski mitropolit.

On je izrazio radost što se sve na kraju dobro završilo, ističući da je to bio "dramatičan i radostan događaj".

Govoreći o tome da li se plaši predstojećeg ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog, koji će ga naslediti, mitropolit je rekao da je u toj eparhiji proveo više od 20 godina i da dobro poznaje narod na severu Crne Gore.

- Tamo je narod jasno opredeljen bez obzira koliko Đukanović ima političke i neke druge moći. Narod je jasno stao uz svoju crkvu i to bi trebalo svakome da bude jasno, da narod ne dozvoljava da se crkva politički zloupotrebljava. Moraće da ostave crkvu na miru da radi svoj posao - rekao je Joanikije.

On je istakao i da je patrijarh srpski Porfirije svojom posetom doneo mir, a da je sa druge strane bio oduševljen kako narod reaguje na poruke iz Jevanđelja.

Joanikije je istakao i da je imao podršku ne samo SPC već i drugih pravoslavnih crkava iz Jerusalima, Albanije, Češke, Poljske, Rusije, Ukrajine i drugih.

Kako je dodao, ne može da bude "božji pastir" ako ima mržnju u srcu prema neprijateljima i onima koji ga osporavaju, navodeći da je "najjača molitva za neprijatelja".

- Mnogo je bolje kada čovek pretrpi i moli se za bližnjeg. Mnogi bi voleli da sam govorio oštre reči, ali moj najveći zadatak je da služim pomirenju. Ne bežim od dijaloga ako ćemo da razmenjujemo dobre misli i volju, ali nisam za to da se svađamo - rekao je mitropolit.

Bonus video: Mitropolit Joanikije održao prvu službu nakon ustoličenja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima