GRABEŽ ZA MESTO U FOTELJI: Kadrovi moraju imati znanje, upravljačke sposobnosti, snagu za reforme

I. D. Stojadinović

07. 09. 2021. u 06:21

UPRKOS negodovanju dela parlamentarne većine, opozicije, ali i ministara, Vlada je prošlog meseca donela odluku o formiranju nove državne kompanije "Montenegro vorks".

ГРАБЕЖ ЗА МЕСТО У ФОТЕЉИ: Кадрови морају имати знање, управљачке способности, снагу за реформе

Foto Vlada CG

U međuvremenu je završen i javni poziv za članove odbora direktora, na koji se prijavilo i više od 80 kandidata. Kako su rekli u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja, 66 kandidata ima potpune prijave.

U resoru Milojka Spajića tim Ministarstva finansija pažljivo evaluira sve pristigle prijave i kontaktiraće sa onim kandidatima kod kojih prepozna potencijal, kao i poklapanje znanja, iskustva, veština i vizije i obavestiti ih o narednim koracima u procesu selekcije.

- Ubrzo će biti odabrani najkompetentniji za ove zahtevne i odgovorne pozicije i predloženi članovi odbora direktora Vladi, koja je nedavno usvojila zakonit Statut MV u skladu sa odlukom o osnivanju koja je u skladu sa Zakonom o privrednim društvima - rečeno je u tom Vladinom resoru.

Foto Vlada CG

Milojko Spajić

Iz Ministarstva su kazali da je strateški imperativ da budu odabrani kadrovi koji imaju znanje, jake upravljačke sposobnosti, volju i snagu da, uprkos pritiscima, sprovode reforme i stvaraju meritokratsku i profesionalnu Crnu Goru koja radi.

- Projekat "Crna Gora radi" potreban je Crnoj Gori da bi se uspostavio efikasan mehanizam finansijskog nadzora nad preduzećima u većinskom vlasništvu države i da bi se zaštitio crnogorski budžet od negativnih slučajeva iz prošlosti, kada su izgubljeni značajni prihodi zbog lošeg upravljanja pojedinim državnim firmama. Cilj je da se preduprede štetne posledice za državni budžet, a ne da se kao u gotovo svim dosadašnjim slučajevima samo konstatuje šteta koju trpe građani - ističu u Spajićevom resoru.

Obaveza Ministarstva finansija je, kako su kazali, pojačani finansijski nadzor nad većinski državnim kompanijama, a MV je jedno od rešenja na čiju su neophodnost ukazivale međunarodne institucije poput Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske banke za obnovu i razvoj i drugih partnera.

Foto Vlada CG

Mladen Bojanić

- MV će, između ostalog, pružati i strateške smernice Vladi za utvrđivanje jasne politike upravljanja kompanijama u većinskom vlasništvu države, u čemu se ogleda javni interes za predloženi koncept i osnivanje društva - rekli su u Ministarstvu.

JEDNI ZA, DRUGI PROTIV

ODLUKU o osnivanju novog preduzeća Vlada je donela prošlog meseca. Među članovima Vlade koji za to nisu dali podršku je i ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić. On je izuzeo mišljenje o formiranju preduzeća smatrajući da je predlog suprotan Zakonu o privrednim društvima, da je takva firma potpuno nepotrebna, da su nejasno definisane njene nadležnosti, buduće delatnosti i prihodi, te nije podržao ni Statut kompanije. Za Bojanića je sporan i sam konkurs koji je objavljen sredinom avgusta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE ISTINA O TEŠKO BOLESNOM SINU: Ne, nije tačno da je Novak Đoković odbio da slavi poene