KOMITE PRETE NEREDIMA, ALI IM PROTEST NE BRANE: Veće za nacionalnu bezbednost nije dovelo u pitanje održavanje anticrkvenog skupa na Cetinju

V. KADIĆ / R. DRAGOVIĆ

04. 09. 2021. u 08:03

UPRKOS visokom riziku, višenedeljnom podizanju tenzija i otvorenim pretnjama, skup pristalica DPS, takozvane Crnogorske pravoslavne crkve i novocrnogorskih nacionalista, koji će na dan ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija biti održan na Cetinju - neće biti zabranjen.

КОМИТЕ ПРЕТЕ НЕРЕДИМА,  АЛИ ИМ ПРОТЕСТ НЕ БРАНЕ: Веће за националну безбедност није довело у питање одржавање антицрквеног скупа на Цетињу

NAPETO Sednica Veća za nacionalnu bezbednost Crne Gore trajala nekoliko sati, Foto gov.me

Posle petočasovne rasprave i sagledavanja bezbednosne situacije, ovo je juče odlučilo

Veće za nacionalnu bezbednost, kojem je predsedavao premijer Zdravko Krivokapić. Ovo telo saopštilo je da izražava zabrinutost zbog stanja bezbednosti, kao i da je izdalo smernice obaveštajno-bezbednosnim organima da pojačaju koordinaciju, kako bi red bio očuvan.

- Veće za nacionalnu bezbednost apeluje na sve društveno-političke aktere, predstavnike medija, kao i sve građane, da daju doprinos smirivanju tenzija i očuvanju mira i sigurnosti - saopštila je juče Vlada Crne Gore.

Članovi ovog tela od Agencije za nacionalnu bezbednost i Uprave policije dobili su najnovije procene rizika vezane za najavljene događaje na Cetinju. Iako je sednica bila iza zatvorenih vrata, u medije je procurilo da su ministar policije Sergej Sekulović i Mevludin Nuhodžić iz DPS zastupali stav da se ustoličenje izmesti sa Cetinja, čemu su se usprotivili predsednik Odbora za bezbednost Milan Knežević i sam premijer Krivokapić.

- Svesno krišite zakon i dozvoljavate skup koji nije prijavljen i na kome može doći do incidenata - izdvojio je svoje mišljenje Knežević.

Posle sednice Veća, više nema sumnje da će, istovremeno sa ustoličenjem, na Cetinju biti održan i anticrkveni protest, iza koga će najverovatnije stati nepriznata CPC. Sigurno je da će najveći broj okupljenih činiti simpatizeri DPS, a svoje prisustvo je najavio i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, što dodatno raspiruje ekstremističku vatru.

SPC se priprema za ustoličenje novog mitropolita, uprkos povišenim tenzijama u crnogorskom društvu. Patrijarh srpski Porfirije danas stiže u Podgoricu, a za 18 časova zakazan je svečani doček ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja. Posle večernje službe zakazan je kulturno-umetnički program, na kome se očekuje više hiljada vernika. Poglavar SPC sutradan, u nedelju, predvodiće ceremoniju intronizacije novog crnogorskog vladike u Cetinjskom manastiru.

Patrijarh Porfirije, Foto P. Milošević

Njegova svetost poručuje da Crkva u Crnoj Gori ne pravi razliku među narodom, ali i da se u ustoličenje uplelo mnogo politike i različitih interesa.

- Za te interese nisam zainteresovan. Napravljena je slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe.

Mi treba da ustoličimo mitropolita koji je izabran legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja - naveo je patrijarh.

On je ukazao i da postoje ljudi u Crnoj Gori koji ovo neće razumeti.

- To je njihov nedostatak, ali to nije greh i ne smemo im to upisati u greh.

Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima - poručio je patrijarh.

Mitropolit Joanikije poručio je da je Crkva učinila sve da očuva mir i bratsku slogu, pa je prema tome i "prekrojila" prvobitno planiranu ceremoniju.

- Nije nam do svađe sa braćom. To je moj narod, moja braća, iako oni mene ne priznaju.

Radi sloge i ljubavi učinićemo sve da ne doprinosimo sukobima. Činu ustoličenja pripisuje se Bog zna kakav politički karakter. Tu svrstavaju i mene, koji sam ceo svoj život ugradio u Crnu Goru i Cetinjski manastir, gde sam proveo punih deset godina.

Dvostruko duže sam bio na arhijerejskoj službi u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, koja je takođe u Crnoj Gori. Valjda je i sever Crna Gora, nije samo Cetinje. Neka izvine Cetinjani, ali još nisu napravili svoju državu - Cetinje - kazao je za "Svetigoru" mitropolit Joanikije.

Uprkos porukama mira iz Mitropolije crnogorsko-primorske, tenzije su u Crnoj Gori sveprisutne. Posebnu zebnju uneli su plakati koji su juče osvanuli u Podgorici i Cetinju, sa porukama koje nedvosmisleno pozivaju na nasilje:

"Braćo Crnogorci, spremite se za juriš. Kao što su i naši preci jurišali za slobodu i čast Crne Gore, ne žaleći svoje živote".

Mitropolit Joanikije, Foto Eparhija

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, u ime liste "Crno na bijelo" na čijem je čelu, pozvao je juče građane na mir, uzdržanost i toleranciju.

- Svi smo braća i sestre i svi treba da unapredimo Crnu Gori i učinimo je evropskom državom. Siguran sam da većina građana nije na strani ijednog ekstremizma - rekao je Abazović i dodao da bi preuzeo odgovornost za najavljeno okupljanje na Cetinju da je na Đukanovićevom mestu.

- Da sam ja šef države, sam bih stavio potpis na prijavu, a ne da guram građane u to.

Da je zaista posvećen interesima Crne Gore otišao bi u Ministarstvo unutrašnjih poslova i prijavio skup. Ne verujem da će se Đukanović uopšte pojaviti na skupu u nedelju.

Sve što je radio 30 godina je jedan bleferski postupak, iako smatram da bi bilo dobro da se pojavi jer bi skup bio bezbedniji.

On je preneo da mu je Milan Knežević potvrdio da lideri Demokratskog fronta neće u nedelju biti na ustoličenju.

- Na Cetinju će DPS biti sam - poručio je Abazović.

* * * * * * *

SA PIŠTOLjEM I S MASKAMA NA MITING

CRNOGORSKA policija na Bogetićima kod Nikšića uhapsila je juče više osoba zbog sumnje da su pripremali incidente na predstojećem skupu na Cetinju. Tokom pretresa njihovog "mercedesa" nikšićkih tablica pronađene su gas-maske, biber-sprejevi, palice, kao i 10 grama kokaina i pištolj sa municijom. Kako su objavili crnogorski mediji, privedeni su Ljubisav Žižić (40) i Radenko Bojović (30), kao i S. Ž. i N. Z. Policiji su rekli da su se uputili na Cetinje na protest.

* * * * * * *

NE NASEDAJTE!

Građanima Crne Gore juče se obratio premijer Zdravko Krivokapić. On je apelovao da ne nasedaju na provokacije i poručio da će država svima garantovati ličnu bezbednost.

- Svedoci smo da pojedine političko-kriminalne strukture, koje strahuju od reformi u pravosuđu i zebu što će ruka pravde konačno da zagospodari Crnom Gorom, sada ne biraju sredstva da unesu nemir i tenzije među braćom, prijateljima, komšijama, samo zarad očuvanja pozicija i materijalne koristi - kazao je Krivokapić.

Premijer je jasno rekao da će svi koji pokušaju da ugroze građanski mir morati da odgovaraju pred zakonom.

* * * * * * * *

ČANAK PROŠETAO CETINjEM

PREDSEDNIK Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak stigao je juče na Cetinje, da bi pružio podršku pristalicama Mila Đukanovića, Miraša Dedeića i novocrnogorskim ekstremistima. On se juče prošetao cetinjskom glavnom ulicom i fotografisao se sa domaćinima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna