SA KULJAČINIM FALŠ POTPISOM DO 66 MILIONA: Potraživanja za fabriku otpadnih voda pretnja za državu i Opštinu Budva, podnete prijave

M. SEKULOVIĆ

01. 09. 2021. u 07:39

OPŠTINA Budva podnela je preko svojih pravnih zastupnika, advokata Miroja Jovanovića iz Novog Sada i Dušana Radosavljevića iz Beograda, krivičnu prijavu protiv ovlašćene osobe u kompaniji WTE iz Esena u Nemačkoj, zasada nepoznatih funkcionera u Opštini Budva (od 2009. do 2015), Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija (od 2009. do 2020).

СА КУЉАЧИНИМ ФАЛШ ПОТПИСОМ ДО 66 МИЛИОНА: Потраживања за фабрику отпадних вода претња за државу и Општину Будва, поднете пријаве

Fabrika za preradu otpadnih voda u Bečićima / FotoWTE

Oni se sumnjiče za falsifikovanje garancije Opštine Budva za postrojenje za preradu otpadnih voda izdata nemačkoj kompaniji WTE na iznos od 66 miliona evra. Prijavljeni se terete da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i falsifikovanje službene isprave.

- Da odmah kažem, da je navodna garancija - falsifikat - izjavio je u utorak gradonačelnk Budve Marko Bato Carević, koji tvrdi da je "garancija" na iznos koji Nemci traže da im se isplati za gradnju postrojenja za tretman otpadnih voda u Vještici, u Bečićima - ništavna. - U delovodniku Opštine nema tog dokumenta na datum 24. april 2010. kada je navodno izdata.

Carević tvrdi da je to od odlučujućeg značaja za dalji postupak koji je pred međunarodnom arbitražom u Frankfurtu i Ženevi pokrenula WTA tražeći njenu naplatu.

- Zahtevali smo od Specijalnog državnog tužilaštva tražili da nam vrate delovodnike, što su oni posle 15 meseci uradili i utvrdili da je reč o falsifikatu, jer na taj datum se vodi neki drugi dokument - kaže Carević.

Povodom najveće afere koju su bivše DPS vlasti u Budvi ostavili u nasleđe opštini i državi, saopšteno je da je utvrđeno da je na garanciji kojom Nemci "mašu" falsifikovan potpis nekadašnjeg predsednika Opštine Rajka Kuljače, što je utvrđeno grafološkom ekspertizom.

Sada počivši Kuljača, svojevremeno osuđivan zbog afera u Budvi, kasnije svedok-saradnik, pre dve godine je demantovao da je potpisao garanciju kojom se opštinskom budžetu Budve stavlja "omča oko vrata"...

- Neko je pokušao da ovaj dokument retroaktivno zavede u Opštini - tvrdi šef kabineta predsednika Opštine Nikola Jovanović, što je foto-dokumentovano u krivičnoj prijavi, u šta je mogao da se uveri i specijalni tužilac.

Iz Opštine Budva tvrde da dokument nikada pod tim nazivom nije zvanično zaveden u knjige delovodnika Opštine Budva, a da su oni koji su ga sačinili smetnuli s uma da je izrađen i sastavljen bez odluke i saglasnosti Skupštine opštine Budva, i bez saglasnosti Vlade Crne Gore, čime su, autori osnovano sumnjivi da su izvršili krivična dela za koje je podneta krivična prijava.

ARBITRAŽA U FRANKFURTU I ŽENEVI

- NAŽALOST, Specijalno državno tužilaštvo nema pravnih kapaciteta da se suoči sa ovom aferom i spreči finansijsko uništenje Budve - tvrde iz Opštine, tražeći hitnu intervenciju države u ovom postupku, jer je koncern WTE pokrenuo arbitražu za naplatu garancije na iznos od 66 miliona u Frankfurtu, a potom je pokrenut i postupak u Ženevi za naplatu 43 miliona evra. Pre toga, krajem 2019, naplatili su od Crne Gore garanciju od 29,3 miliona evra, a potom u januaru 2020. napustila postrojenje za tretman otpadnih voda u Bečićima, uprkos zahtevu novih vlasti u Budvi da se Nemci spreče da napuste Crnu Goru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)