NEKIMA MILIONI, BERANAMA MRVICE: U gradu na Limu nezadovoljni namenjenim sredstvima za kapitalne projekte

M. SEKULOVIĆ

31. 08. 2021. u 06:34

U BERANAMA se još ne mire sa "velikodušnošću" koju je prema njima pokazala Vlada Crne Gore, koja je ovoj Opštini, čiji su građani nosioci promena u Crnoj Gori, opredelila 90.000 evra iz državnog budžeta za ovu godinu preko Uprave javnih radova!

НЕКИМА МИЛИОНИ, БЕРАНАМА МРВИЦЕ: У граду на Лиму незадовољни намењеним средствима за капиталне пројекте

Marko Lalević, Foto berane.me

- Taman koliko košta kilometar i po tanjeg asfaltnog puta - kažu u šali u Beranama, tvrdeći da su DPS vlade bile izdašnije, ali da su im uskraćivali realizaciju većih projekata, koji su sprovođeni u Bijelom Polju, Kolašinu, Mojkovcu i Rožajama...

Koliko je Vlada bila maćehinski raspoložena prema Beranama, vidi se najbolje po tome što je susednoj Andrijevici, koja je u odnosu na Berane veličine mesne zajednice, opredeljeno 100.000 evra, a Bijelom Polju, u kojoj DPS vlast nikada nije "pala" čak 2,7 miliona evra, za nastavak projekata vrednih oko 30 miliona evra!

- Krajnje je zabrinjavajuće što imamo tako mali broj projekata koji je predviđen za finansiranje iz državnog kapitalnog budžeta preko Uprave javnih radova za našu opštinu.

Svi predloženi projekti su deo Strateškog plana Opštine Berane i smatramo da Vlada Crne Gore treba da ih uzme u razmatranje i uvrsti u budžet za 2021. i 2022. godinu, ukoliko istinski misli da razvija i sever naše države - kaže potpredsednik Opštine Berane Marko Lalević.

On veruje da će rebalansom državnog budžeta Opština Berane dobiti dodatna sredstva za realizaciju kapitalnih investicija.

SASTANAK Predstavnici Vlade sa čelnicima Opštine Berane, Foto Vlada CG

Potpredsednik Opštine ukazuje i na činjenicu da su sredstva iz Egalizacionog fonda, koja su nekada iznosila više od 40 odsto opštinskog budžeta, značajno smanjena, i sada su na nivou oko trećine budžeta.

- Znajući da sredstva Egalizacionog fonda na godišnjem nivou iznose oko 35 miliona evra, lako je proračunati da je Opština Berane dobila umanjenje od preko milion evra na godišnjem nivou, a u pitanju su tri godine od 2018. do 2021, pa samim tim novim Zakonom smo za poslednje tri godine dobili manji iznos za preko tri miliona evra, što je na nivou jednogodišnjeg prihoda od Egalizacionog fonda. Tačnije, znači ceo jednogodišnji prihod manje za zadnje tri godine - kaže Lalević.

I BJELOPOLjCI TRAŽE VIŠE NOVCA

ODBORNICI Skupštine opštine Bijelo Polje usvojili su na vanrednom zasedanju zaključak kojim se predlaže Skupštini Crne Gore, Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, da podnese amandman na Predlog Zakona o budžetu Crne Gore za 2021. godinu, kojim bi se planirao veći iznos finansijskih sredstva u kapitalnom budžetu za nastavak realizacije kapitalnih projekata na teritoriji opštine. Naime, prema predlogu Uprave javnih radova planirana sredstava za ovu godinu je trebalo da iznose 16,4 miliona evra za tri kapitalna projekta, a Vlada je predvidela 2,7 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!