HLADNJAČA BUDA BANANE SAKRILA 1,5 TONA KOKAINA: Detalji najveće zaplena narkotika u Crnoj Gori (FOTO)

S. Đ.- Z. U.

28. 08. 2021. u 09:15

JEDAN od najvećih trgovaca bananama u regionu i nekadašnji član Upravnog odbora Košarkaškog kluba Partizan Budimir Budo Krstović (66) uhapšen je u velikoj akciji crnogorske policije, kada je u kutijama sa bananama, u njegovim hladnjačama, pronađena skoro tona i po kokaina.

ХЛАДЊАЧА БУДА БАНАНЕ САКРИЛА 1,5 ТОНА КОКАИНА: Детаљи највеће заплена наркотика у Црној Гори (ФОТО)

Foto "Dan" Žana Bojanić

Droga je bila uskladištena u zetskom selu Mojanovići, a lisice su stavljene i njegovoj ćerki Marini (27). Njih dvoje su juče po podne privedeni u Više državno tužilaštvo u Podgorici na saslušanje.

Krstović, inače, ima i srpsko državljanstvo i firmu koja je registrovana u Beogradu. Važi za jednog od glavnih snabdevača južnim voćem i povrćem za Balkan. Njega poznaju gotovo svi nakupci i na beogradskom "Kvantašu", kao i menadžeri hipermarketa i supermarketa.

Pre šest godina bio je član Upravnog odbora Košarkaškog kluba Partizan. Svojevremeno je bio vlasnik nekoliko firmi, kao što su "Frutvorld" i "San Francisko", koje su se bavile uvozom i izvozom južnog voća, zbog čega je dobio nadimak Budo Banana. Porodični biznis razvio je još početkom devedesetih godina prošlog veka.

Foto Arhiva

Hapšenje oca i ćerke Krstović usledilo je nakon što su istražitelji prateći tovar sa kokainom, došli do hladnjača u zetskom selu Mojanovići, koje su njihovo vlasništvo. Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni Krstović je u četvrtak uveče bio u Beogradu, odakle se vratio nakon što je policija ušla u njegove hladnjače. Inspektorima je tvrdio da nema nikakve veze sa kokainom i da mu je neko sve to namestio.

Ova, najveća zaplena belog praha na teritoriji Crne Gore, usledila je nakon što su vozači kamiona podgoričkih registarskih oznaka teretnjak pun paketa banana, odvezli iz barske luke do Krstovićević hladnjača. Nisu ni slutili da su pod budnim okom policije, koja je pratila njihovo kretanje.

Magacin su u četvrtak uveče ali i dan kasnije obezbeđivali naoružani službenici policije. U toku je ispitivanje velikog broja osoba, za koje se sumnja da mogu da imaju veze sa ovim basnoslovnim tovarom. Zasada je nepoznato ko je platio i organizovao ovu veliku pošiljku kokaina, kao i gde je droga trebala da bude iz magacina dalje distribuirana.

Pored opsadnog stanja koje se moglo videti, u noći kada je otkriven narkotik, na ulicama Podgorice, iz policije su samo kratko potvrdili da je kokain zaplenjen.

U akciji kodnog naziva "187" policijski inspektori su u saradnji sa Upravom prihoda i carina otkrili 1.205 pakovanja ove droge, težine više od tone. Kokain je bio sakriven u pošiljci banana.

Pouzdano saznajemo da je do rekordne zaplene kokaina došlo nakon dobijenih međunarodnih operativnih saznanja da će u Luku Bar ući kontejner banana u kom je sakriven tovar droge. Nakon što je pošiljka namerno propuštena prilikom skeniranja u Baru i Podgorici, kamion je nastavio dalje pa su tako šverceri na kraju upali u zamku i drogu odvezli u magacin Krstovića, gde je izvedena akcija.

REKORD Pripadnici policije Crne Gore čuvaju zaplenjenu drogu, Foto UP CG

Premijer Zdravko Krivokapić juče je putem tviter-naloga poručio da je ponosan na, kako kaže, "svoj tim":

- Ovo je najveći udarac za trgovce narkoticima u istoriji Crne Gore. Ponosan na svoj tim koji izvodi ovu zahtevnu akciju. Naša deca i naši građani neće biti taoci organizovanog kriminala. Tek smo počeli!

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović, zadužen za bezbednosni sektor, rekao je da se procenjuje da je vrednost zaplenjene droge veća od 100 miliona evra.

- Ovo je neverovatan podvig crnogorske policije, to je najveća zaplena kokaina u regionu ikada - poručio je Abazović.

- Nema mafije koju crnogorska policija, pogotovo Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala, nije napala u prethodnih šest meseci. Ta droga vredi više od 100 miliona evra. Kokain je došao sakriven u bananama, pretpostavljate odakle dolazi, odakle je dolazio decenijama da budem vrlo jasan, odakle je dolazio decenijama samo što sad više ovde uporišta nema. Ovo možda niko nije očekivao, možda se nešto drugo tražilo pa se došlo do kokaina, ali u svakom slučaju, zaista sam jako zadovoljan i vrlo ponosan.

Abazović nije mogao da, kako je objasnio, iznese operativna saznanja i odgovori da li zaplenjena droga ima veza sa "škaljarskim" ili "kavačkim" klanom, ali je poručio da niko od njih neće imati mira. Njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Miodrag Laković dodao je ako da se ovakve i slične policijske akcije mogu očekivati i ubuduće.

OTELI MU ROĐENOG BRATA

KRSTOVIĆU je 2001. otet rođeni brat Dušan ispred novosadskog hotela "Džet-set". Kidnaperi su tražili otkup u iznosu od tri i po miliona tadašnjih nemačkih maraka. Policija je, na kraju, pohapsila otmičare i oslobodila Dušana, koji je prethodno četiri dana proveo u lancima, bez hrane i vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)