MITROPOLIT JOANIKIJE APELOVAO NA VERNIKE: Ukoliko želite da prisustvujete ustoličenju, dođite autobusima i poštujte epidemiološke mere

V.K.

25. 08. 2021. u 23:51

MITROPOLIT Joanikije pozvao je sve vernike koji žele da prisustvuju ustoličenju na Cetinju 5. septembra da u prestonicu doputuju isključivo autobusima, zbog malog prostora za parking, a i bezbednosne situacije.

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ АПЕЛОВАО НА ВЕРНИКЕ: Уколико желите да присуствујете устоличењу, дођите аутобусима и поштујте епидемиолошке мере

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Blagoslov mitropolita prenio je otac Slobodan Zeković koji je preporuke Odbora za ustoličenje saopštio nakon liturgije u Sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru.

- Što se tiče odlaska na Cetinje, koji je inače mali grad, mitropolit je apelovao da se na Cetinje dolazi autobusima, a prevoz će biti organizovan u svakom gradu. Zbog bezbednosne situacije brojne ulice će biti zatvorene, a Cetinje ima dosta oskudan prostor za parking - kazao je Zeković, dodajući da su već obezbeđena mesta gde će se autobusi parkirati.

-Tako će lakše biti da se sprovede organizacija i manje će se gužve napraviti. Dakle, preporuke su da se ide sa organizovanim prevozom a ko hoće može da ide i u privatnoj režiji- poručio je Zeković.

Preporuke mitropolita su takođe da se maksimalno ispoštuju sve preporuke i mere Instituta za javno zdravlje (IJZ).

- Potrebno je imati potvrde o vakcinaciji, potvrdu o PCR testu, negativni antigenski test ili potvrdu o preležanom virusu. Budimo dostojanstveni kao što smo bili, budimo isti onakvi kao na litijama, budimo odgovorni i da damo svoj doprinos da ovaj svečani čin bude za pamćenje - poručio je Zeković, naglašavajući da će patrijarh Porfirije doći u Podgoricu 4. septembra sa svetim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

- Patrijarh će služiti večernju službu u Hramu, a nakon toga će se obratiti vernicima. Pošto se patrijarh bude obratio javnosti, biće priređena svečana akademija. U 9 sati na Cetinju biće služena liturgija koju će služiti patrijarh. Nakon toga sledi čin ustoličenja - kazao je Zeković.

Prostor gde će biti organizovano ustoličenje biće ograđen i pod policijskom prismotrom.

- Biće dosta punktova gde će se vršiti kontrola oko kovid potvrda - najavio je Zeković.

- Ne treba se osvrtati na poruke ekstremista i politički ostrašćenih ljudi koji ovih dana dižu buku oko ustoličenja.To je odraz njihove nemoći. Sa ljubavlju, radošću i miru da se mi pripremamo za ovaj čin i da zablagodarimo Gospodu što smo dobili dostojanstvenog naslednika mitropolita Amfilohija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)