SUNČEVU SNAGU ĆE CRPITI SA VODE: Neobičan projekat Elektroprivrede na Slanom jezeru kod Nikšića

V. KADIĆ

26. 08. 2021. u 07:39

ELEKTROPRIVREDA Crne Gore planira plutajuće solarne elektrane na Slanom jezeru kod Nikšića! Ova veštačka akumulacija u zapadnom delu nikšićkog polja podiginuta je sredinom prošlog veka za potrebe hidroenergetskog sistema "Perućica", najstarije crnogorske HE.

СУНЧЕВУ СНАГУ ЋЕ ЦРПИТИ СА ВОДЕ: Необичан пројекат Електропривреде на Сланом језеру код Никшића

Foto Fejsbuk

Zahvata površinu od 8,89 kvadratnih kilometara, dužine 4,4 kilometra, a dubine je 18 metara.

- Upravo ovo jezero pruža velike mogućnosti u pogledu razvoja solarne zelene energije, s obzirom na to da Crna Gora, kao zemlja male površine i specifične geografske konfiguracije, ne raspolaže ogromnim prostranstvima pogodnim za montažu solarnih panela. Pri tome, treba uzeti u obzir i činjenicu da gradnja plutajućih solarnih panela na ovom jezeru ne bi za sobom povlačila imovinske sporove, budući da se ono nalazi u vlasništvu naše kompanije - izjavio je izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore Nikola Rovčanin.

Foto EPCG

Projekat izgradnje plutajuće solarne elektrane na jezeru Slano bio bi usklađen sa smernicama za ublažavanje negativnog uticaja obnovljivih izvora energije na biodiverzitet.

- Sigurni smo u to da će projekat biti od višestruke koristi - dodaje Rovčanin.

EFIKASNOST

ZA ovaj kapitalni projekat zainteresovane su kompanije iz Danske. Plutajuće solarne elektrane su nov fenomen, a brojne studije potvrđuju da su 12,5 odsto efikasnije od solarnih elektrana na krovovima i zemlji, budući da je refleksija sunčevih zraka mnogo veća na solarnim panelima postavljenim na vodenoj površini nego na kopnu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)