MILO I VELJOVIĆ SPREMAJU DRŽAVNI UDAR: "Šta je neustavno i nezakonito odlučila su njih dvojica"

M. S.

16. 08. 2021. u 19:00

SAD je valjda jasno da Veselin Veljović i Milo Đukanović, čiji je savetnik za bezbednost, planiraju i organizuju "u prvim danima septembra" državni udar, rekao je dr Novica Stanić, predsednik odbora Prave Crne Gore Pljevlja, dugogodišnji poslanik u crnogorskoj i saveznoj Skupštini.

МИЛО И ВЕЉОВИЋ СПРЕМАЈУ ДРЖАВНИ УДАР: Шта је неуставно и незаконито одлучила су њих двојица

Foto: Jutjub/Predsjednik Crne Gore/Al Jazeera Balkans

- Zbog toga je "dužnost svih građana Cetinja i ostalih građana Crne Gore" da 5. septembra budu na Cetinju, jer "aktuelno stanje zahteva širi društveni odgovor". Razume se podeljene su i uloge učesnicima skupa, jer greške ne sme biti, pošto "kakvi danas budemo, bićemo za vekove budućih generacija". I zato je "sveta dužnost i obaveza svakog pripadnika sektora bezbednosti da štiti i čuva civilizacijske vrednosti svoje države i da odbije svako nezakonito i neustavno naređenje". U svojoj naivnosti, do sada smo verovali da je zadatak sektora bezbednosti da čuva javni red i mir. Ali ne, čuveni "kulturni" poslenik Veljović misli drugačije. A šta je neustavno i nezakonito odlučili su gospoda Đukanović i Veljović. "Neustavno i nezakonito" je hirotonisanje mitropolita Joanikija na vekovnom tronu crnogorskih mitropolita u Cetinjskom manastiru. I pride dolazak srpskog patrijarha Porfirija. Zna bivši i sadašnji policajac (jednom policajac, uvek policajac) da Cetinje nije samo Prestonica, nego i istorijski simbol trajanja i postojanja crnogorske države, ali ne zna, odnosno neće da zna, da je tu državu upravo stvarala SPC i njena Mitropolija crnogorsko – primorska. Neće da zna da su svih pet mitropolita iz svetorodne dinastije Petrovića bili Srbi, preko knjaza Danila i njegovog Zemljopisa, po kome „ u Crnoj Gori žive sve sami Srbi", NJegoša i njegovog Gorskog vijenca, do kralja Nikole i njegove himnične pesme "Onamo´ namo". Zbog toga su i tolerisali proglašavanje NJegoša genocidnim pesnikom - piše dr Stanić i ukazuje da optužuje kolumnista Veljović "trenutni provizorijum vlasti" da je "talac i bespogovorni sledbenik i poslušnik SPC", koji ne želi da se suprotstavi "najezdi svetosavlja, vjerskog radikalizma i ogolelog nacionalšovinizma, ravnogorstva i četništva". 

- Kad bi bio elementarno pošten g. Veljović bi znao da je prvu eparhiju SPC u Crnoj Gori osnovao upravo Sveti Sava na Miholjskoj Prevlaci. Otuda je, kako reče Matija (ako se njegovo ime sme pominjati u Crnoj Gori), Crna Gora "opredmećana geografija Svetoga Save". Otuda tolike crkve i manastiri u Crnoj Gori nazvane imenom Svetoga Save. Samo u Boki Kotorskoj ih je devet.

dr Novica Stanić/Foto: Privatna arhiva

- Razume se nije izostalo ni objašnjenje zašto se aktuelna vlast ne suprostavlja planiranom udaru na Crnu Goru pod plaštom hirotonisanja mitropolita Joanikija. Zato što ih je "SPC sa ulice, uz psihologiju mase dovela na vlast", objašnjava Veljović. Đukanović je to svojevremeno poštenije definisao, nazvavši litije, kojima se divila Evropa "ludim pokretom". Nije zaboravio vrli kolumnista "pretnje najavljenim popisom stanovništva", ali je zaboravio kako je njegov mojkovački sabrat Obrad–Mišo Stanišić svojevremeno, obraćajući se poslanicima Srbima, klikovao u Skupštini Crne Gore: "Videćete koliko će vas biti u Crnoj Gori, nakon sledećeg popisa". Bila mu je to najbolja preporuka za ambasadorsko mesto u Sarajevu. I da nema ni jedan drugi razlog za, po Zakonu obavezan popis ove godine, treba ga uraditi zbog mojkovačkog klana - jasan je ugledni lekar iz Pljevalja, koji ukazuje da se Veljović čudi nad činjenicom da je u Srbiji kontinuitet SPC priznat od polovine 19. veka, a da u Crnoj Gori traje vekovima i objašnjava: Opet je zaboravio hvale o slobodnoj Crnoj Gori, nikad pokorenoj od strane Turaka. Zaboravio je i NJegoša "Što se ne šće u lance vezati, to se zbeža u ove planine, da ginemo i krv prolivamo, da junački amanet čuvamo, divno ime i svetu slobodu". Otuda i titula egzarha (čuvara) pećkog trona u titulisanju mitropolita crnogorsko-primorskih.

- Nakon svega jasno je da Veljovićev opis „Vlade zalutalih, nekompetentnih, nacionalno ostrašćenih i ličnosti bez autoriteta, sa deficitom istine, suficitom demagogije i mutnih likova" je slika i prilika Đukanovićevog režima koji je 30 godina harao po Crnoj Gori. Istina nedostaju šverc cigareta, goriva, droge i oružja. Ko ne veruje neka konsultuje bivšeg američkog ambasadora Montgomerija. A da, nije pomenuo ni ustaške Tompsonove pesme, koje su šlag na tortu te propale politike. Definitivno je jasno da je toj družini pukao grom, bez obzira koliko to jeretički zvučalo, kad je Milo odlučio da žrtvuje Svetozara Marovića, do tada drugog čoveka u DPS-u. Dok je on kreirao "politiku malih koraka" do tada je i DPS bio uspešan. A kad je britva odlučio da sekirom poseče korene srpstva i svetosavlja u Crnoj Gori, pukla im je politička "pogibija" - tvrdi dr Stanić, koji ukazuje da nije  izostala ni šovinistička mržnja prema Srbiji, koju po Veljoviću personifikuju "vašarište u Guči" i "paradajz turisti", jer poput svih renegata želi da zaboravi sebe pređašnjeg, a to se najbolje postiže uništavanjem ili proterivanjem naroda kome je do juče pripadao. 

- Uostalom, to je drugi član mojkovačkog klana Duško Marković i najavio u predizbornoj kampanji, kada je zapretio proterivanjem SPC iz Crne Gore, nakon izbora. Na njihovu žalost 30. avgusta 2020.g "čun se ljuljnu, ode sanak pusti" - piše dr Stanić i konstatuje da su Đukanović i Veljović, kojima je pendrek mera svih stvari, poslednji ljudi koji imaju pravo da pominju Srebrenicu, jer još nisu odgovarali za Bukovicu, nisu odgovarali za deportaciju muslimanskih izbeglica iz Bosne i Hercegovine, nisu odgovarali za crne trojke koje su u međuvremenu, kad su oni naredili, prerasle u komite. 

Po njemu, čak i vrapci znaju ko je probijao blokadu na Drini 1995. godine, koju je uveo "zloglasni" Slobodan Milošević. 

- I nisu to činili iz ljubavi prema Republici Srpskoj , marke su bile i ostale njihov vrhovni cilj u životu. Na kraju, samo naivni mogu da se pitaju zašto Đukanović i Veljović to rade. Znaju oni vrlo dobro, da, onog trenutka kad Crna Gora postane pravna država, njima i njihovim saborcima sledi polaganje računa. Zato je svaki scenario, koji ih ostavlja na vlasti i slobodi, dobro došao. Pa čak i prolivanje krvi. Ako to gospoda tužioci ne vide, vidi Crna Gora. Nadamo se da vide i u parlamentarnoj većini i zato pozivamo sve političke subjekte, da se okanu stranačarenja i ličnih animoziteta i krenu u demontažu privatne Đukanovićeve države - jasan je dr Novica Stanić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)