POKLONILI POVERENJE ANKARI: Vlada Crne Gore prepustila Turskoj diplomatske poslove u 24 države gde nema predstavništvo

V. KADIĆ

16. 08. 2021. u 08:38

KABINET premijera Zdravka Krivokapića prepustio je Turskoj sve diplomatske poslove u 24 države sveta!

ПОКЛОНИЛИ ПОВЕРЕЊЕ АНКАРИ: Влада Црне Горе препустила Турској дипломатске послове у 24 државе где нема представништво

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore / Arhiva

Odsad će ambasade Ankare pružati konzularnu pomoć crnogorskim državljanima koji putuju ili borave u tim zemljama u kojima Podgorica nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva. Reč je o sledećim zemljama: Kraljevina Bahrein, Benin, Bocvana, Burkina Faso, Kamerun, Kambodža, Čad, Demokratka Republika Kongo, Obala Slonovače, Džibuti, Gabon, Gambija, Gvineja, Kirgiska Republika, Madagaskar, Mali, Sultanat Oman, Palestina, Ruanda, Južni Sudan, Republika Sudan, Tadžikistan, Uzbekistan i Zimbabve.

U sporazumu se navodi da se zastupanje odnosi u slučaju hitnih konzularnih situacija ili potreba, a naročito hapšenja, zadržavanja i pritvaranja, kao i izdavanja putnih dokumenata za povratak u Crnu Goru u slučaju njihovog gubitka, krađe ili oštećenja, te pružanja finansijske pomoći uz saglasnost nadležnih organa Crne Gore. Komunikacija će se odvijati posredstvom Ambasade Turske u Podgorici.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović kaže, za "Novosti", da Turska nije zemlja kojoj Crna Gora treba da poveri tako važne poslove.

- Ne znam po čemu je to Turska uopšte zaslužila, niti joj to po bilo čemu pripada. Posebno je to opasno zbog činjenice da Turska lobira za priznanje lažne države Kosovo, što je neprijateljski akt i prema Srbiji i prema srpskom narodu u Crnoj Gore i gde god se drugo nalazio. Zna se ko su istorijski prijatelji i saveznici Crne Gore, poput Srbije i Rusije, kao i nekih drugih država sa kojima smo sarađivali u teškim vremenima, a među tim zemljama svakako nije Turska - ocenjuje Vučurović.

Zadovoljstvo ovom odlukom Vlade Crne Gore ne kriju u Bošnjačkoj stranci, koji su u prvom reagovanju uputili zahvalnost Turskoj za besplatnu konzularnu pomoć.

- Turska je dokazani prijatelj Crne Gore i ponosni smo što će upravo ta zemlja pružati konzularnu pomoć državljanima naše zemlje - saopštila je Bošnjačka stranka, ocenjujući neshvatljivim da bi nekome u Crnoj Gori moglo da smeta to što će "našim državljanima u zemljama gde Crna Gora nema konzularna predstavništva Turska pružati konzularnu pomoć". - Da je Turska istinski prijatelj, dokazuje i to što će pružati besplatnu zaštitu, za razliku od drugih, kojima se pomoć plaća.

Iz BS dodaju da zahvaljujući turskoj kancelariji za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), više stotina kapitalnih projekata finansirano u oblastima zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, infrastrukture.

- Prijatelj se vidi u teškim vremenima, a Turska je pokazala svoje prijateljstvo pružajući nam medicinsku podršku kad nam je zaista bila najpotrebnija, iako je i sama bila pod uticajem epidemije - izjavio je šef crnogorske diplomatije Đorđe Radulović, poželevši što veći broj turskih turista na crnogorskoj obali. - U 2019. godini broj turista koji su u Crnu Goru dolazili iz Turske iznosio je 40.000, a priželjkujemo i veći broj turskih investitora.

ZAHVALNOST ZA NATO

DA su Crna Gora i Turska čvrsto jedna uz drugu i u NATO podsetio je ministar vanjskih poslova Radulović.

- Malo je koliko god zahvalimo Turskoj na podršci u našem procesu pristupanja NATO - poručio je on.

Turska je zvanično priznala Crnu Goru 12. juna 2006. Diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su 3. jula iste godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)