GERONTODOMAĆICE NEZADOVOLJNE PLATOM: Trenutno obustavljen program Crvenog krsta u Pljevljima "Pomoć u kući"

M. DROBNjAK

16. 08. 2021. u 06:34

OPŠTINSKA organizacija Crvenog krsta Pljevlja privremeno je obustavila rad na programu "Pomoć u kući".

ГЕРОНТОДОМАЋИЦЕ НЕЗАДОВОЉНЕ ПЛАТОМ: Тренутно обустављен програм Црвеног крста у Пљевљима Помоћ у кући

Fozo: V. N.

Odluka OO Crvenog krsta usledila je nakon više žalbi gerontodomaćica koje su zatražile od Ministarstva finansija i socijalnog staranja da pomogne kako bi se njihov materijalni položaj popravio.

- Kada se steknu uslovi za nastavak programa, a videćemo da to bude što pre, mi smo spremni da pomognemo našim korisnicima - kazali su iz OO Crveni krst Pljevlja i istakli da su iznenađeni optužbama gerontodomaćica kada je u pitanju njihov materijalni položaj i optužbama na račun ove organizacije.

U javnom pozivu ministru Milojku Spajiću, gerontodomaćice navode da rade za 149 evra, nemaju dana odmora, kao i da im niko ne finansira dodatne troškove rada, kao što je prevoz i korišćenje telefona. One su izrazile sumnju u ispravnost postupanja pljevaljskog Crvenog krsta, koji sprovodi program "Pomoć u kući".

Iz OO Crvenog krsta Pljevlja kažu da su gerontodomaćice od samog početka bile upoznate sa visinom zarada i uslovima rada, a nakon toga su potpisale ugovor o delu. U tom ugovoru jasno je bila naznačana visina zarade.

- Od 1. aprila usluge gerentodomaćica koristi 90 korisnika po rešenju Centra za socijalni rad. Jedan deo korisnika usluge gerentodomaćica, po tom ugovoru o delu, koristio je osam sati, a jedan deo 16 sati mesečno. U skladu sa pravilnikom o bližim uslovima za ostvarivanje prava na osnovu programa "Pomoć u kući" - navodi se u saopštenju.

FINANSIRANjE

OVE godine izmenjeno je finansiranje tako da jedan deo korisnika učestvuje u participaciji u zavisnosti od svojih prihoda, a jedan deo refundira Ministarstvo finansija rada i socijalnog staranja na taj način što uplaćuje sredstva Crvenom krstu Crne Gore. Iz OO Crvenog krsta Pljevlja kažu da su gerontodomaćice zaboravile da su dva meseca primale jednokratnu pomoć, tako da su sve ta dva meseca primale po 220 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule