KAFEDŽIJE NEĆE DA POŠTUJU MERE: Protest ugostitelja u Podgorici, traže revidiranje epidemioloških propisa

I. D. STOJADINOVIĆ

10. 08. 2021. u 07:39

NAKON što su se nadležni oglušili na zahtev da se revidiraju epidemiološke mere, crnogorski ugostitelji otpočeli su juče sa protestima ispred Ministarstva ekonomskog razvoja, ali i u više crnogorskih gradova.

КАФЕЏИЈЕ НЕЋЕ  ДА ПОШТУЈУ МЕРЕ: Протест угоститеља у Подгорици, траже ревидирање епидемиолошких прописа

Foto I. D. S.

Kako su poručili, protesti će trajati sve dok zdravstvene vlasti ne otpočnu dijalog sa predstavnicima ugostiteljskog sektora, odnosno dok se ne izmene mere koje su donete krajem jula, a koje ih, kako tvrde, diskriminišu i primoravaju na vakcinaciju. Rad, kako su istakli, neće obustavljati, ali većina neće poštovati mere.

Na protest su došli sa transparentima "Vakcina za sve", "Legitimišite se vi", "Ili svi ili niko", "Zašto baš mi?" Aludirajući na to da su ugostitelji jedini sektor gde se traži obavezna vakcinacija i legitimisanje gostiju.

- Naglašavamo da ne radimo antikampanju protiv vakcinacije, protesti su usmereni na one mere koje se odnose na obaveznu vakcinaciju za ugostitelje, dok se recimo veliki broj zdravstvenih radnika nije vakcinisao - kažu iz NVO.

Oni ističu da su ugostitelji od početka epidemijskih dešavanja pretrpeli najviše ograničenja u pogledu rada, a diskriminacija sada doživljava kulminaciju.

- Napominjemo da od ugostiteljstva živi oko 25.000-30.000 ljudi, koji su zaposleni u tom sektoru, a da indirektno od te grane privrede zavisi mnogo više ljudi. Ti ljudi se zbog krize izazvane pandemijom nalaze na rubu egzistencije, a ovakve mere pogoršavaju njihov položaj - poručili su ugostitelji.

Foto gov.me

Iako se broj inficiranih virusom korona povećava, Institut za javno zdravlje još ne razmatra uvođenje restriktivnijih mera protiv širenja zaraze. Zasada samo apeluju na mlade, koji se slabo odazivaju na imunizaciju, da se u što većem broju vakcinišu.

Najmanji procenat vakcinisanih čine mladi od 19 do 29 godina, od kojih se na vakcinaciju odlučila tek svaka deseta osoba. Crna Gora je na dnu evropskog spiska po broju pelcovanih građana, s nepunom trećinom vakcinisanog stanovništva na 33. mestu u konkurenciji 37 evropskih zemalja. Lošije rezultate trenutno imaju samo Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Bugarska.

LIDERI U TESTIRANjU

U MINISTARSTVU zdravlja ističu da je Crna Gora ubedljivi regionalni lider u praćenju epidemije, te da je, prema podacima IJZ od 1. maja 2021. godine do 6. avgusta 2021. godine urađeno 146.687 testova na korona virus, a da je u istom periodu 2020. urađeno svega 29.709 testova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)