U NIKŠIĆU OD NEDELJE FESTIVAL KNJIGA: Sve pod sloganom "Auto(r) na korzou"

V.K.

29. 07. 2021. u 20:13

U NIKŠIĆU će, od 1. do 20. avgusta, biti održan valiki Festival knjiga. Manifestacija, pod sloganom „AUTO(R) NA KORZOU“, biće organizovana na Trgu slobode. Organizatori festivala su Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore i gradski Sekretaijat za kulturu, sport, mlade i socijalnu politiku, a pokrovitelj je Opština Nikšić.

У НИКШИЋУ ОД НЕДЕЉЕ ФЕСТИВАЛ КЊИГА: Све под слоганом Ауто(р) на корзоу

FOTO: V.K.

Festival obuhvata Salon knjiga, na kome će se predstaviti 35 izdavača iz Crne Gore i zemalja iz okruženja. Susreti pisaca i publike, u segmentu „Autor na korzou“, podrazumeva dvadesetak različitih programa, a skoro svake večeri predstaviće se po jedan književnik.

Festival počinje u nedjelju, od 20 sati, na otvaranju će govoriti predsednik Opštine Marko Kovačević i gradski sekretar za kulturu Dejan Ivanović, a otvoriće ga književnik Branko Janjušević. 

- Cilj manifestacije je da se građanima ponude knjige po najpristupačnijim cenama, a da grad nakon dugo vremena bude u znaku kulture. Građani, ali i turisti i brojni Nikšićani koji su na letovanje došli iz celog sveta, biće u prilici da se druže sa piscima i da se detaljnije upoznaju sa njihovim delom. Takođe, kroz kontakte sa izdavačima moći će da se upoznaju i sa procesom koji prati objavljivanje knjige. Poseban program biće namenjen deci, sva tri naredna vikenda, uz dodatne popuste.

Romanom „Tiranin“  Branko Janjušević je napravio veliki kambek na najveću književnu scenu. Njegov roman „Ovako“ 1985. godine bio je u najužem izboru za nekada prestižnu „Ninovu nagradu“, u finalu je dobio dva glasa, a pobedio ga je „Hazarski rečnik“  Milorada Pavića, remek-delo svetske književnosti. Ove godine očekujemo njegov novi roman „Vas je mnogo, a mene je više“, iz koga će autoro govoriti odlomke, kaže urednik programa  Gorčin Blagojević.

Ogromna većina od pozvanih pisaca prihvatila je učešće (njihova imena navodimo po azbučnom redu prezimena), a to su: Spasoje Bajović, Milica Bakrač, Slobodan Bošković, Srećko Vučković, Radislav Gardašević, Dušan Govedarica, Radosav Bato Đurković, Janko Jelić, Vladimir Kosić, Radinko Krulanović, Nataša Lalatović, Milutin Mićović, Sava Radulović, Radule Rakočević, Gordana Sarić, Sofija Simović i Aleksandar Ćuković. Spisak učesnika nije konačan, a biće i nekoliko gostovanja pisaca iz Crne Gore i regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna