SEMAFOR ZA ULAZAK U DISKOTEKU: Od petka nove mere i digitalna kovid-potvrda sa podacima o korona-statusu građana

I. D. STOJADINOVIĆ

27. 07. 2021. u 06:34

MINISTARSTVO zdravlja u petak će predstaviti nove mere protiv virusa korona, a istog dana za građane Crne Gore i turiste biće dostupna i digitalna kovid-potvrda koja će pokazivati da li je osoba vakcinisana, testirana ili preležala kovid 19, odnosno da li ispunjava uslove za ulazak u ugostiteljske objekte.

СЕМАФОР ЗА УЛАЗАК  У ДИСКОТЕКУ: Од петка нове мере и дигитална ковид-потврда са подацима о корона-статусу грађана

Foto IN4S.NET

Prošle sedmice najavljeno je da će u noćne klubove, diskoteke i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Digitalnim potvrdama, kako je saopšteno iz resora Jelene Borovinić Bojović, pružaocima tih usluga biće olakšana kontrola poštovanja mera, a građanima svakodnevno funkcionisanje. Sadržaće podatke da li je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv virusa, zatim datum i vreme negativnog PCR testa, dokaz da je osoba prebolela infekciju kovid 19 i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu.

Kako su pojasnili, preuzimanje potvrde će biti besplatno, i to u svim zdravstvenim ustanovama ili vakcinalnim punktovima, a može se čuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Kada je reč o turistima, oni koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog koda mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori. Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili brzi BAT test i time dobiju potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana. Ono što garantuje validnost podataka je QR kod, koji postoji i u papirnoj i digitalnoj verziji potvrde.

- Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš - ističu iz resora zdravlja.

Naglašavaju i da je samo korišćenje potvrde jednostavno, te da je uz kod koji se može pokazati na mobilnom telefonu neophodno kod sebe imati i lični dokument.

- Kada se on skenira, na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani sistem semafora za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolevanje od korone i brzi antigenski test. Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim merama - objasnili su iz ministarstva.

Foto: V. K.

Kako dodaju, ovo je veoma bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno merama, odrede osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

U Crnoj Gori prema poslednjim podacima među 77 novoobolelih je i 15 turiista.

POVEZIVANjE SA EVROPSKIM SISTEMOM

- PREDNOSTI ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi. Mere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori. Ovo je prva faza implementacije nacionalne digitalne kovid 19 potvrde. Sledeći korak, na kom paralelno radimo, i za koji očekujemo da bude gotov za nekoliko nedelja, jeste povezivanje sa evropskom digitalnom potvrdom - poručuju iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna