STRUJA ISTA, DAŽBINE NIŽE: Iz Elektroprivrede Crne Gore najavili moguće ukidanje dodataka na račune

Z. Z.

21. 07. 2021. u 08:38

GODINAMA su crnogorski građani uz regularnu potrošnju plaćali i dodatke za obnovljive izvore.

СТРУЈА ИСТА, ДАЖБИНЕ НИЖЕ: Из Електропривреде Црне Горе најавили могуће укидање додатака на рачуне

Foto EPCG

Pritužbi i kritika je bilo i iz nevladinog sektora, te tadašnjih opozicionih partija. Sada bi potrošači mogli odahnuti, ako energetska kompanija učini to što je najavila, odnosno iz obračuna isključi takse za električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Milutin Đukanović, predsednik Odbora direktora EPCG, ponovio je da su takse za obnovljive izvore "klasična pljačka" koja je godinama unazad opterećivala potrošače.

- Očekujemo i maltene i apelujemo na Ustavni sud da proglasi takse na obnovljive izvore neustavnim i Elektroprivreda će odmah ih ukinuti. Razmatramo i opciju da u kompaniji otvorimo raspravu, pa i bez odluke Ustavnog suda ukinemo takse na obnovljive izvore - poručio je prvi čovek Elektroprivrede.

Na nezakonito obračunavanje kilovata koji se proizvode iz obnovljivih izvora već duže su ukazivali iz MANS-a, jer je Crna Gora prošle godine ispunila kriterijum o proizvodnji od 33 odsto. Zato je, tvrdili su iz te NVO, trebalo menjati Zakon o energetici kako država ne bi imala i dalje obavezu da otkupljuje struju proizvedenu na taj način, od povlašćenih proizvođača, odnosno vlasnika malih hidroelektrana i vetroelektrana.

KRAĐA NA MREŽI

- Obavljeno je 450 kontrola i za svega nekoliko dana samo u Ulcinju otkriveno je više od 200.000 kilovata neovlašćeno preuzete struje. Ekipe su bile i na Cetinju, gde su otkrivena dva slučaja oštećenja brojila pa se nije očitavala potrošena električna energija. Prema podacima CEDIS-a najveća "krađa" struje je u Nikšiću i Plužinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!