NEMA JOŠ NI TENDERA: Predsednik opštine Pljevlja uverava građane da se nije odustalo od toplifikacije

M. DROBNjAK

22. 06. 2021. u 07:39

OPŠTINA Pljevlja nije odustala od toplifikacije grada, tvrdi predsednik Opštine, iako se ništa na terenu ne dešava što bi značilo početak ovog odavno planiranog projekta.

НЕМА ЈОШ НИ ТЕНДЕРА: Председник општине Пљевља уверава грађане да се није одустало од топлификације

Foto M. Drobnjak

Novac za izgradnju magistralnog vodovoda od izvora toplote u Termoelektrani "Pljevlja" do Sportskog centra "Ada" od 2,5 miliona evra trebalo je da obezbedi Elektroprivreda Crne Gore i on se našao u budžetu Opštine za 2020. godinu, međutim do realizacije nije došlo.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin nedavno je kazao da je novac obezbeđen i da je na potezu Opština Pljevlja.

Međutim, predsednik Opštine Igor Golubović u odgovoru na odborničko pitanje tvrdi da je, u skladu sa zaključkom Vlade Crne Gore na sednici održanoj u Pljevljima krajem 2019. godine, Opština uradila sve što je bilo iz njene nadležnosti.

- Urađen je dokument pod nazivom "Toplotni konzum toplifikacije grada Pljevalja", koji je osim analize dosadašnje planske dokumentacije u vezi sa toplifikacijom Pljevalja i analize toplotnog konzuma definisao i tendersku dokumentaciju za realizaciju projekta izgradnje primarnog (magistralnog) vrelovoda od TE "Pljevlja" do Pljevalja (SC "ADA"). U ovoj fazi planiran je i krak prema potrošačima gradskog grejanja, koji se napajaju toplotom iz kotlarnice u Skerlićevoj ulici i na ovaj način bi prestala potreba za radom iste - kazao je Golubović u odgovoru na odborničko pitanje.

Prema njegovim rečima sledeći planirani koraci su "uplata 2,5 miliona od strane EPCG, AD Nikšić i raspisivanje tendera za realizaciju projekta toplifikacije".

Golubović tvrdi da se Opština obraćala nekoliko puta Vladi Crne Gore i EPCG inforimišući ih o sprovedenim aktivnostima.

- Vladi Crne Gore je predstavljen predlog dinamičkog plana za realizaciju projekta sa planiranim budžetskim sredstvima za realizaciju preko budžeta Crne Gore. Nažalost nije bilo odgovora na ove inicijative, tako da još uvek nema uslova za raspisivanje tendera za projektovanje i izvođenje vrelovoda - tvrdi Golubović, napominjući da paralelno sa ovim aktivnostima u sklopu ekološke rekonstrukcije TE "Pljevlja" treba da se izgradi osnovni i rezervni izvor toplote za toplifikaciju, kao i pumpno izmenjivačka stanica, iz koje bi se kroz vrelovod napajala Pljevlja toplotom.

Golubović je zaključio da od brzine realizacije projekta toplifikacije Pljevalja zavisi korišćenje ovog projekta kao dodatnog argumenta u rukama EPCG ad Nikšić u pregovorima sa Energetskom zajednicom oko budućeg rada TE "Pljevlja".

PIONIRSKI PROJEKAT

S OBZIROM na to da je toplifikacija Pljevalja uslovljena obezbeđivanjem toplotne energije iz TE "Pljevlja", značajnim finansijskim ulaganjem EPCG AD Nikšić i Vlade Crne Gore, neophodno je što hitnije formirati Projektni tim za realizaciju sveobuhvatnog projekta daljinskog grejanja Pljevalja koji bi pored predstavnika Opštine Pljevlja, doo "Grijanje" Pljevlja, TE "Pljevlja", Vlade Crne Gore, kako bi se ovaj za Crnu Goru pionirski projekat mogao što kvalitetnije i brže realizovati - kaže Golubović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)