MITROPOLIJA I EPARHIJA OPREDELJENE: Upisani u evidenciju verskih zajednica u Crnoj Gori

Марија Стевановић
Marija Stevanović

11. 06. 2021. u 09:39

MITROPOLIJA crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka SPC upisane su u evidenciju verskih zajednica u Crnoj Gori.

МИТРОПОЛИЈА И ЕПАРХИЈА ОПРЕДЕЉЕНЕ: Уписани у евиденцију верских заједница у Црној Гори

Foto: M. S.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka Srpske Pravoslavne Crkve su, nakon stupanja na snagu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja Jedinstvene evidencije verskih zajednica, Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava blagovremeno podnele uredne prijave sa dokazima za upis u Knjigu evidentiranih verskih zajednica Jedinstvene evidencije verskih zajednica. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava je, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, Mitropoliji i Eparhiji izdalo adekvatna uverenja o upisu u Javnu evidenciju.

Ovo je jutros saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, iz koje posebno ukazuju ''da su Mitropolija i Eparhija ovim činom delatno potvrdile stav koji je više puta, a posebno tokom litija za odbranu Svetinja, saopštavan da će prijave za upis u evidenciju predati nadležnom organu

Foto: M. S.

onog trenutka kada iz pravnog sistema budu uklonjene neustavne i diskriminatorne zakonske odredbe kojim je poništavan njihov ranije stečeni pravni subjektivitet u pravnom poretku Crne Gore''. 

-Ovim činom je jasno potvrđeno opredeljenje Mitropolije i Eparhije da, na način koji dolikuje i priliči Crkvi, ispoštuju zakonske odredbe koje su u skladu sa civilizacijskim dostignućima i međunarodnim standardima o slobodi vjeroispovijesti u individualnom i kolektivnom aspektu. Navedenim zakonskim i podzakonskim odredbama, kao i postupanjem Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, u potpunosti je priznat i ispoštovan ranije stečeni i  kroz vekove bezbroj puta potvrđeni pravni subjektivitet Mitropolije i Eparhije u Crnoj Gori, kažu iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)