SABOR RASPRŠIO GLASINE, UTVRDILI SMO JEDINSTVO SPC! Mitropolit Joanikije održao besedu u Đurđevim stupovima

M. SEKULOVIĆ

01. 06. 2021. u 20:19

MITROPOLIT crnogorsko-primorski Joanikije je večeras u manastiru Đurđevi stupovi u Beranama govorio o utvrđenom jedinstvu Srpske pravoslavne crkve.

САБОР РАСПРШИО ГЛАСИНЕ, УТВРДИЛИ СМО ЈЕДИНСТВО СПЦ! Митрополит Јоаникије одржао беседу у Ђурђевим ступовима

Foto: M. S.

- Raspršuju se sve te magle, i moguća neslaganja među nama se oslabe. Naravno i dalje svi imamo svoje mišljenje, ali to je dobra podloga za bratski razgovor. Različita mišljenja nisu opasna ako imamo dobre volje i ako hoćemo dobro. I onda se zaista‚ kada se kroz različita mišljenja i pristupe dođe do istine  i to je onda prava stvar. Xvala Bogu i ovog puta se potvrdilo da Sabor raspršuje te glasine i umesto toga što su mnogi očekivali,  bojim se i zlonamerno i prželjkovali sa raznih strana oni koji ne žele našem narodu i našem narodu dobro-nije bilo nikakvoga razjedinjavanja. Nego naprotiv mi smo utvdili i projavili jedinstvo Srpske pravoslavne crkve a time doprineeli opštem jedinstvu Crkve Božije jedne svete i saborne jer uvek  osećamo da pripadamo Vaseljenskoj crkvi  i da uvek treba da negujemo tu vaseljensku širinu, i mi kada čuvamo jedinstvo naše pomesne crkve mi čuvamo i doprinosimo jedinstvu celog pravoslavlja.

Ovako je u katedralnom manastiru Eparhije budimljansko-nikšićke Đurđevi stupovi u Beranama, posla povratka sa Sabora SPC u Beogradu gde je izabran za mitropolita crnogorsko-primorskog, zetsko-brdskog i skenderijskog i egzarha preosveštenog trona pećkog, besedio vladika Joanikije, koka je uprkos tome što njegov dolazak nije najavljen dočekalo nekoliko hiljda Beranaca, koji će večeras prirediti i vatromet u njegovu čast.

- Vidimo da su neprijatelji Crkve na pojedinim mestima već napravili neke razdore, a toga je uvek u istoriji bilo, nas je Bog od toga sačuvao i ovo je velika radost koja se nekako projavila preko ličnosti našega novoizabranog patrijarha Porfirija, da se ne samo sklonila magla svaka i svaka sumnja, već osećamo da se utvrdilo i ojačalo jedinstvo - kazao je između ostalog mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili