ĆUTALI DOK SU BILI UZ MILA: Bošnjačka stranka traži odgovornost deportaciju muslimana iz Crne Gore u BiH

V. K.

27. 05. 2021. u 07:31

BEZMALO tri decenije, 29 godina od hapšenja civila bošnjačke nacionalnosti i njihove deportacije u ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu u vreme režima Mila Đukanovića, oglasili su se iz Bošnjačke stranke.

ЋУТАЛИ ДОК СУ БИЛИ УЗ МИЛА: Бошњачка странка тражи одговорност депортацију муслимана из Црне Горе у БиХ

Foto: BS

Podsetili su da je samo njih 12, od više desetina deportovanih, uspelo da preživi, konstatujući da je krajnje vreme da nadležni konačno utvrde odgovornost onih koji su učestvovali u proterivanju. Zanimljivo je da su politički predstavnici bošnjačkog naroda u Crnoj Gori tek sada "alarmirali" ovaj problem, iako su godinama delili vlast sa Demokratskom partijom socijalista i njenim liderom, koji je u vreme tih nemilih događaja bio premijer, a njegovi socijalisti čvrsto držali vlast.

- Zvanična Crna Gora mora uložiti sve svoje kapacitete kako bi svi ratni zločini koji su počinjeni na njenoj teritoriji bili istraženi i procesuirani, a nalogodavci i izvršioci tih zlodela privedeni pravdi - saopšteno je iz Bošnjačke stranke, navodeći da je više desetina izbeglih Bošnjaka nezakonito uhapšeno u Crnoj Gori i predato vojsci bosanskih Srba u BiH u svojstvu talaca.

BS apeluje na nadležne da konačno utvrde ko je odgovoran, a od tužilaštva traži da se proces ponovo aktuelizuje, "kako bi se svi koji su u njemu na bilo koji način učestvovali doveli pred lice pravde".

Foto: BS

- Iako je Crna Gora napredovala u procesu evropskih integracija bez procesuiranja ratnih zločina, njen evropski put biće zaustavljen - upozorili su iz ove partije.

Za Nebojšu Medojevića i Pokret za promene zna se ko je odgovoran za deportaciju Bošnjaka iz Crne Gore 1992. godine.

- Osnovano sumnjamo da je to naredila i sprovela Vlada Crne Gore na čijem je čelu bio Milo Đukanović i on mora odgovarati za ovaj zločin - kategoričan je Medojević. - Ne prihvatamo kolektivu odgovornost, jer smo mi bili antiratni aktivisti. Mnogi zločini u Crnoj Gori su ostali nerasvetljeni.

Da je deportacija Bošnjaka jedna od najtamnijih mrlja Crne Gore iz perioda ratova devedesetih godina tvrde u Socijaldemokratskoj partiji. Oni naglašavaju da je posebno tragično to što ni posle skoro tri decenije od tog zločina još nema odgovornih, a time ni pravde za žrtve.

Za političkog analitičara Vojina Grubača ovde je reč o političkoj podlosti Bošnjačke stranke, koja po tom pitanju nije ništa uradila dok je bila na vlasti sa Demokratskom partijom socijalista.

- Pre četiri godine izabrali su antipravoslavni satanizam politike bivšeg šefa režima u zamenu za ogromnu materijalnu dobit i duševno zadovoljstvo, što je skandalozno, a sve kroz maltretiranje pravoslavnih Srba i Crnogoraca - naveo je Grubač. - A sada im nije jasno šta se desilo? Desilo se da im je novi režim nudio otklon od te skaredne politike i učešće u vlasti. Nisu želeli. Žele bivši režim i učešće u njegovim skarednostima.

TRAŽE DEPORTACIJU U UDžBENICIMA

BOŠNjAČKA stranka apeluje da se u udžbenike istorije uvrste činjenice o deportaciji Bošnjaka 1992. godine. Takođe pozivaju Opštinu Herceg Novi i Ministarstvo unutrašnjih poslova da se u tom gradu izgradi spomen-obeležje, gde je, kako tvrde, najveći broj izbeglih civila i uhapšen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju