NEMA POPUSTA ZA PODSTANARE: 18.000 crnogorskih porodica bez subvencije za struju

I. D. Stojadinović

26. 05. 2021. u 08:21

PAKET pomoći građanima i privredi koji je prošlog meseca predstavila Vlada Crne Gore, između ostalog, predviđa umanjenje računa za struju za tri meseca deo ugroženog stanovništva.

НЕМА ПОПУСТА ЗА ПОДСТАНАРЕ: 18.000 црногорских породица без субвенције за струју

Foto: Arhiva VN

Međutim, na ovu pomoć ne mogu da računaju građani koji žive kao podstanari, te su iz njihovog udruženja najavili žalbu ombudsmanu i tužbu protiv države.

Predstavnici Udruženja podstanara Crne Gore - "Moj dom" najavili su da će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bi i oni imali pravo na pomoć države.

- Kako bismo upoznali državu da podstanari ipak postoje, Udruženje će iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bismo ostvarili pravo na pomoć od države. Obratićemo se ombudsmanu ukoliko bude potrebno i tužićemo državu za diskriminaciju građana - navodi se u saopštenju Udruženja.

- Od samog osnivanja Udruženja uporno naglašavamo da država ne mari za jedan veliki broj građana, a to su podstanari. Neodgovoran odnos države prema ovoj najugroženijoj socio-ekonomskoj grupi građana, a pogotovo u poslednjih godinu, teško je zamisliti u uređenim državama - poručio je osnivač Udruženja Dragan Živković.

Foto: Arhiva VN

Dragan Živković

On je podsetio da će se Vladinim paketom mera podrške građanima u naredna tri meseca obračunavati 40 odsto popusta na računima za utrošenu električnu energiju, penzionerima koji imaju mesečna primanja ispod 222 evra i nezaposlenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, a jedini uslov je da se brojila vode na njihova imena.

- A podstanari? Gde su oni? Gde su njima subvencije? Iz ovog paketa ih eliminiše realnost da nemaju svoja brojila, svoje kuće i stanove - dodao je Živković.

On je rekao da je u Crnoj Gori, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, podstanara bilo više od 60.000, te da je do danas taj broj uvećan za desetine hiljada podstanara.

- Što znači da 18.600 podstanarskih porodica žive u iznajmljenim stambenim jedinicama. U najmanju ruku je nepromišljeno i posve neodgovorno ovoliki broj građana lišiti prava na subvenciju za električnu energiju - zaključio je Živković.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja su kazali da se očekuje da će ukupan iznos subvencije i ove godine premašiti tri miliona evra, čime će se direktno pomoći građanima koji su u stanju socijalne potrebe.

DOTACIJE ZA KIRIJU I KOMUNALIJE?

UDRUŽENjE podstanara Crne Gore podnelo je pre desetak dana incijativu za rešavanje bar dela problema građana bez svog krova nad glavom. U inicijativi upućenoj državnim institucijama, opštinskim organima i privatnom sektoru piše da bi država trebalo da podstanarima obezbedi subvencije za plaćanje zakupa stanova, te potpuno besplatan pristup zdrastvenom sistemu i lekovima, umanji račune za struju, vodu i ostale komunalije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki