ТУКЛИ НАС ЧОБАНИ АЛБАНЦИ: Исповест Мирослава Лукића из Велике Хоче, нападнут и претучен док је шетао са пријатељима

Д. ЗЕЧЕВИЋ

07. 05. 2021. у 11:23

ШЕТАО сам са двојицом другара центром Велике Хоче, улицом дугом око 600 метара, јединој којом се слободно крећемо, када су наишла тројица Албанаца, чобани из Ораховца.

ТУКЛИ НАС ЧОБАНИ АЛБАНЦИ: Исповест Мирослава Лукића из Велике Хоче,  нападнут и претучен док је шетао са пријатељима

Фото Д. Зечевић

Почели су да нас провоцирају, али смо се ми повукли не желећи да реагујемо.Удаљили смо се, али je за пет минута дошао до нас бели комби из којег су излетела три младића и насрнула на нас. Бранили смо се колико смо могли, а ја сам од удараца задобио и прелом носа.

Овако Мирослав Лукић (35), из Велике Хоче, описује напад који су у овом месту он и његови пријатељи доживели у среду увече око 21.00. И док напомиње да је са другарима изашао да прошета, јер у Хочи немају могућности за неку другу забаву, наш саговорник напомиње да је и раније био на мети напада Албанаца из оближњег Ораховца, поготову оних који чувају стоку на околним пољанама.

- Као председник сеоског одбора у Великој Хочи, често сам пријављивао полицији те чобане који су намерно усмеравали стоку према базену из којег се снабдевају водом житељи Велике Хоче. Иако су ми из полиције обећавали да се то неће поновити, наравно да су увек изнова угрожавали нашу пијаћу воду - прича Мирослав.

- Албанци се смењују у чувању стоке, па их је тешко разликовати, а у среду су намерно нанели штету мештанину Ивици Мицићу који је садио аронију и који их је пријавио полицији.

Због тога су, претпоставља Мирослав, нападачи били убеђени да их је он поново пријавио и напали га. Каже да су житељи Велике Хоче и Ораховца месецима на мети Албанаца који и на њихова имања пуштају стоку и тако им уништавају пољопривредне засаде. Испричао нам је Мирослав и да га је косовска полиција после инцидента одвезла прво у Дом здравља у Ораховцу где није било адекватне медицинске опреме, а потом у Ђаковицу где су лекари констатовали прелом носа. Казао је и да је, након што су га вратили кући, аутом дошао до болнице у Северној Митровици, где је збринут.

- У Великој Хочи живим са родитељима, супругом и двоје деце од седам и десет година.

Главни извор прихода нам је пољопривреда. Иако нам није лако и иако свакодневно свашта проживљавамо, засада не планирамо да одлазимо из наше Велике Хоче, где живим са још око 600 Срба - одлучан је Мирослав..

УМЕСТО РЕШЕЊА, ЕСКАЛАЦИЈА ПРОБЛЕМА

ПОСЛЕ напада на Мирослава Лукића, из Канцеларије за Косово и Метохију саопштавају да се на овај начин директно угрожава егзистенција и опстанак Срба на подручју Велике Хоче и Ораховца и шаље им се порука да на својим огњиштима нису добродошли.

- Због тога се овај проблем мора најозбиљније схватити и осигурати се безбедност српским породицама у овом делу КиМ - наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

- Уместо да се проблем реши, он је ескалирао у већи инцидент, а Лукић је нападнут. Очекујемо адекватну казну за овај тежак физички напад на Лукића, али и хитну реакцију полиције на заштити имовине српских породица у овом делу Космета, којима је пољопривреда једини извор прихода.

Напад на Мирослава Лукића из Велике Хоче осудила је Српска листа из које истичу да је крајње време да се представници међународне заједнице јасно одреде према серији напада на Србе и њихову имовину.

Претучен Мирослав Лукић, Фото Архива

- Очигледно је да косовска полиција не жели да заштити Србе, посебно јужно од Ибра, јер је невероватно да у тако малој средини као што је Велика Хоча, Мирослав Лукић буде више пута нападнут, а да одговорни никада не буду процесуирани - истичу из Српске листе, и додају да њихов апел није упућен косовским институцијама, које ни не крију да за њих Срби не треба да буду своји на своме, нити равноправни грађани којима се гарантује безбедност, већ међународним представницима, пре свега амбасадама Квинте, који упорно ћуте на насиље којем су Срби изложени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)