ДОБРИЛА ПЕТРОВИЋ ПО ДРУГИ ПУТ ОСТАЛА БЕЗ СТАНА: Упркос одлуци Уставног суда да има право на тај дом, стари власник некретнину продао

В.Ц.С.

14. 04. 2021. у 17:59

ПЕНЗИОНЕРКА Добрила Петровић, која је са кћерком и двоје малолетних унука, избачена у октобру 2017. из стана у Његошевој 65, над којим је имала станарско право, поново се нашла у проблему јер је стан у који је требало да се врати према одлуци Уставног суда, власник продао.

ДОБРИЛА ПЕТРОВИЋ ПО ДРУГИ ПУТ ОСТАЛА БЕЗ СТАНА: Упркос одлуци Уставног суда да има право на тај дом, стари власник некретнину продао

Фото: К.М.

- Иако је Уставни суд укинуо 2019. године пресуду којом је Добрила избачена на улицу, предратни власник стана не може да прихвати реалност судске пресуде. Уместо тога, он долази до идеје како да одложи сва могућа коначна позитивна решења. Док Добрила чека на преиначење пресуде, власник стана продаје га као усељив, чиме је Добрилиној породици отежао повратак, који је неминован – објавили су на свом сајту организације Здружена акција „Кров над главом“ и Удружење заштићених станара.

У овим организацијама тврде да је „такав потез кратког века“, јер ће купопродајни уговор бити подложан обарању на суду. Такође истичу да се Добрила нашла у оваквој ситуацији зато што Апелациони суд још није преиначио пресуду, а по налогу Уставног суда из 2019. УСС је тада оценио да је њено право на дом, из Европске конвенције о заштити људских права, јаче од права на уживање приватне својине наследника предратног власника.

- Породица Петровић више од годину дана чека повратак у свој дом, излаже се додатним трошковима кирије и принудног исељења који је додатно исцрпљују – кажу у овим организацијама.

У „Крову над главом“ још наводе да Закон о извршењу и обезбеђењу неће испунити обећање ефикасне правде за све, што Добрилин случај, како кажу, показује. Наиме, извршитељка је пре четири године „брзо избацила породицу Петровић на улицу, а сада, када је и формално правда на Добрилиној страни, те ефикасности нема и спорост судова поново иде јачем на руку“. Због тога ова организација тражи да се уведе мораторијум извршења над јединим домом.

Из Удружења заштићених станара, пак, постављају питање докле ће трајати борба до истребљења између станара и власника, чак и када су судске победе, као у овом случају, чисте као сунце. - Надамо се да ће држава ускоро донети и финално одрживо решење за све носиоце станарских права кроз предстојећу измену Закона о становању, да би се коначно решио овај вишедеценијски проблем. Власници станова ће морати да прихвате снагу права на дом, као и да је оно јаче од њиховог права на имовину. Иницијатива носилаца станарских права је добила епилог у подршци Заштитника грађана за измену Закона о становању, која је предвиђена за прву половину ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mica

14.04.2021. 23:56

@Sladjan - Породица Добриле Петровић је дала два друштвена стана за овај из кога је брутално избачена и у који треба да се врати. До сада су бар још два стана изградили и она и супруг и њихови преци вишедеценијским издвајањем у стамбену изградњу ове земље. Колико знам, власник се окористио и добио је у сваком од три брака по један стан који је потом откупио. Онда нека их врати држави.