ПОГИНУО НА КОШАРАМА ДА БИ ЊЕГОВИ ДРУГОВИ ПРЕЖИВЕЛИ: Трстеничани не заборављају свог хероја Драгана Милићевића

С.Б.

12. 04. 2021. у 19:20

МНОГО је свећа у Мијајловцу код Трстеника упаљено ове недеље на помену Драгану Милићевићу-Шумару, јунаку са Кошара, који је херојски погинуо бранећи коту 502 пре тачно 22 године. Према сведочењима, Драган је пуцао и борио се против терориста ОВК, покушавајући да саборцима држи одступницу.

ПОГИНУО НА КОШАРАМА ДА БИ ЊЕГОВИ ДРУГОВИ ПРЕЖИВЕЛИ: Трстеничани не заборављају свог хероја Драгана Милићевића

Фото: С.Б.

- Наша је морална дужност и обавеза да се сетимо тог херојског чина када је Шумар својим телом заштитио, бранио своје другове, отаџбине, светиње на Косову и Метохији, Србију-рекао је пуковник Љубинко Ђурковић, командант одбране на Кошарама на помену Милићевићу.

- Његови саборци,другови, носе 108 незалечивих рана и 265 ожиљака за рањеним друговима и док су живи, те ране неће бити пребољене,као што ни ране родитеља 108 војника неће никада зацелити. Најмање што можемо да их сачувао од заборава, највећи грех био би да заборавимо те борце и њихова херојска дела.

Породица, пријатељи, борци,представници општине и борачких удружења, положили су у недељу цвеће испред спомен обележја палим борцима код Цркве у Мијајловцу, док је помен служен на гробљу у овом селу. Иако је од страдања прошло више од две деценије,Трстеничани добро памте причу о страдању младог војника који је био у мартовској класи 1998. и страдао пружајући отпор до задњег откуцаја срца. Његово је престало да куца у 21-ој години.

Сећање на Милићевића чувају и у селу Медвеђа код Трстеника, где је пре три године његов лик осликан на муралу фасаде старе школе из 1827. године. На истој страни школске зграде осликани су и ликови тројице храбрих трстеничких војника, настрадалих у ратовима 90-их. Звали су се Саша Милановић, Драган Трошић и Небојша Станичић. Нису заборављени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

GoranV

15.04.2021. 07:09

Tako je, treba da negujemo kulturu sećanja na sve one koji padoše štiteći zemlju svoju i svojih predaka. Od Amerikanaca imamo jednu stvar da naučimo a to je kako oni poštuju svoje koji stradaju na dužnosti odbrane zemlje ili reda i mira. To možda palom borcu ili policajcu ne znači mnogo ali njegovima znači i te kako.