КРАЉА ПЕТРА КЛЕШУ ОД БЕЛОГ КАМЕНА: У Вршцу ће бити подигнут споменик омиљеном владару ујединитељу

Ј. Ј. БАЉАК

04. 03. 2021. у 14:00

КРАЉА ПЕТРА КЛЕШУ ОД БЕЛОГ КАМЕНА: У Вршцу ће бити подигнут споменик омиљеном владару ујединитељу

Фото приватна архива

У ИМЕ свега што је краљ Петар Први Карађорђевић урадио за свој народ, нарочито за присаједињење Војводине Краљевини Србији 1918. године, Вршчани планирају да 16. августа, на стогодишњицу његове смрти, поставе јединствен споменик у центру града.

Највољенији српски краљ први пут ће бити приказан као владар, а не као војсковођа, што за град под кулом има много симболике.

Познати вајар др Велимир Каравелић је још прошлог августа направио, у гипсу, модел продуженог попрсја краља са пуним инсигнијама - круном, плаштом, копчом за плашт, орденом Светог цара Лазара, скиптаром и орбом - који би до јубилеја требало да буде израђен у белом камену. Иницијатива је потекла од групе угледних Вршчана, окупљених око Удружења за неговање традиције банатских Срба у Вршцу "Војводство 1918-2018".

БЕЗ ИМЕНА УЛИЦЕ

ПОКУШАЛИ су Вршчани још двадесетих година прошлог века да подигну достојан споменик краљу ослободиоцу, али та иницијатива никада није остварена, баш као ни и идеја да се у том граду сагради Дом краља Петра Првог. Тада је једино главном тргу дато његово име, али је оно промењено током Другог светског рата. Данас, краљ Петар у Вршцу нема чак ни улицу, док је Карађорђева улица потпуно скрајнута јер је последња до винограда према селу Месић. Зато је подизање овог споменика почаст прецима - каже Зоран М. Туркан.

Они су, уз сагласност краљевог најмлађег праунука Михаила Карађорђевића и у сарадњи са још петоро стручњака добро упознатих са ликом и делом краља Петра Првог Ослободиоца, тражили да се направи баш такав споменик, ослањајући се на чињеницу да народ у Банату није имао прилику уживо да види краљев крунидбени накит, јер инсигније никада нису прешле на ту страну Дунава. Други, можда и чвршћи разлог зашто ће Чика Пера, како га је обичан свет од милоште називао, баш у Вршцу бити овековечен на тај начин, јесте веза тог града са краљевом круном.

Договор Пристанак дао и краљев најмлађи праунук Михаило (први здесна)

Фото приватна архива

- Познато је да је краљ тражио да се његова круна излије од ручице Карађорђевог топа, који се данас чува на Опленцу, како би симболично очувао династичку везу са зачетником лозе Карађорђевића. Тај топ је, иначе, направио вождов први тополивац Јоанес Бота, који се после слома Првог српског устанка настанио у Вршцу, оженио нашом суграђанком и постао угледни звоноливац. Том венчању кумовао је управо српски вожд - објашњава нам симболику сликар Зоран М. Туркан, председник Удружења "Војводство 1918-2018".

Спомен-попрсје без постамента биће високо 110 и широко 90 центиметара, лане је требало да буде свечано промовисано, али није због пандемије. Удружење га већ пола године чува у просторијама вршачког музеја "Стеријина кућа", упоредо се ангажујући да обезбеди око 25.000 евра, колико је потребно да се изради у белом камену.

Макета Вајар Велимир Каравелић, Фото приватна архива

- Такав мермер се не може наћи у Србији. Морамо га увести из Румуније или Црне Горе, што свакако превазилази границе и скромне материјалне ресурсе нашег удружења. Имајући у виду да је реч о јубилеју од националног значаја, очекујемо да ће наше досадашње напоре подржати Град Вршац, са чијим представницима смо већ одржали састанак, као и релевантне државне институције - додаје Туркан.

Предвиђено је да скулптура буде постављена на травњаку наспрам споменика Винку Лозићу на Градском тргу, који се некада и звао Трг краља Петра Првог. Уколико буду обезбедили довољно средстава, она ће стајати на белом мермерном постаменту, тако да вољени владар делом гледа на трг, а другим делом на доксат Градске куће, што је још једна симболика, јер је тај истурени део зграде везан за Карађорђеву посету Вршцу.

Фото приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)