"ЦРНИ БИСЕР" АНИ ИЗ ХАНА: Добитница престижне међународне награде коју додељује Европска организација оболелих од ретких болести

Ј. СТОЈКОВИЋ

27. 02. 2021. у 16:00

ЦРНИ БИСЕР АНИ ИЗ ХАНА: Добитница престижне међународне награде коју додељује Европска организација оболелих од ретких болести

Фото Приватна архива

МЛАДА песникиња Ана Илић из Владичиног Хана добитница је интернационалне награде "Црни бисер" у категорији писане речи.

Њу додељује Европска организација оболелих од ретких болести (ЕУРОРДИС) која је кровни савез 949 организација пацијената из 73 држава Европе. За једину такмичарку из Србије, гласало је више од 6.000 људи.

После вести да је добила престижну награду, ова креативна девојка, која после дипломирања на Филозофском факултету живи и ради у Нишу, казала нам је да се успеху баш и није надала.

- Нисам је очекивала, с обзиром на то какви сјајни људи су били номиновани у мојој категорији - каже Ана Илић за "Новости".

ФРИДРАЈХОВА АТАКСИЈА

АНА Илић је рођена 1995. у Врању. Одрасла је у Владичином Хану, где је завршила основну и средњу школу, а са породицом се преселила у Ниш када је уписала Филозофски факултет.  Аутор је три збирке песама, паралелно је писала, студирала и борила се за боље услове лечења Фридрајхове атаксије. Једна је од неколико оболелих у Србији од ове болести која углавном погађа нервни систем и срце, а главни неуролошки симптоми су слабост мишића и атаксија, губитак равнотеже и координације покрета, док интелект остаје недирнут.

Проглашење победника је испраћено речима: "Честитамо, Ана. Твоје речи инспирисале су много људи, а вечерас они су желели да ти се захвале за све што си учинила и чиниш за заједницу оболелих од ретких болести." Ана каже да се сада иако се емоције још нису слегле осећа "сигурно".

- Осећам се некако сигурно, сигурно у своје одлуке о томе како да живим свој живот. Зато што је тај мој живот био под неуобичајеним околностима, и нисам могла никад да будем сигурна у вези са тим шта треба да радим. Само сам се трудила да радим најбоље што могу, да живим најбоље што могу и да будем најбоља што могу. И сад сам сигурна да јесам то радила - каже Ана.

Награда је дошла у месецу који се обележава као месец ретких болести. Ану је кандидовала Национална организација за ретке болести у Србији (НОРБС), а организатори су изабрали пет најбољих кандидата широм света, међу којима се нашла и Ана. Уследило је отворено гласање путем сајта.

Награду од 2012. године додељује ЕУРОРДИС, а носи име "Црни бисер" јер је формирање црног бисера ретко као и примаоци ове награде. Додељује се да би се препознала најзначајнија достигнућа и посвећеност заступника и организација пацијената, креатора политика, научника, компанија и медија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)