ПОТРЕСНА ПРИЧА ИЗ СРБИЈЕ Маријана и Марко брину о непокретној баки и моле: "Треба јој кревет, ми ионако спавамо на поду"

Д. ЗЕЧЕВИЋ

26. 02. 2021. у 16:25

ПОТРЕСНА ПРИЧА ИЗ СРБИЈЕ Маријана и Марко брину о непокретној баки и моле: Треба јој кревет, ми ионако спавамо на поду

Фото: Приватна Архива

МАМА нам је умрла пре тачно годину дана. Од тада се брат Марко и ја бринемо о баки Љиљани, јер нас је и отац напустио и више не долази.

Овим речима Маријана Дачевић (10) из Сувог Дола код Блаца, без још постављеног питања, објашњава како живе њен брат Марко (14) и она. Иако је легла раније да би се наспавала, јер због школе устаје у пет часова, малена девојчица која је, према речима њене баке Љиљане, преко ноћи одрасла, као права домаћица одмах нас пита да ли желимо кафу.

- Маријана је, нажалост, принуђена да се бави свим женским пословима у кући. Спрема храну, чисти, кува, брине се о мени, сређује ме, облачи... Мени је недавно због гангрене ампутирана нога тако да се њих двоје сами брину и о мени - не скривајући тугу говори бака Љиљана из кревета смештеног у крајичку дневне собе.

Не скрива бака свој очај због судбине која је задесила ово њено двоје малишана. Због тога највише криви свог сина који је напустио своју децу и не брине се више о њима.

Фото: Приватна Архива

- Да могу барем да им заменим родитеље... Волим их више него свој живот... Али, нажалост, не могу да им помогнем.Уместо ја њима, они помажу мени - уздишући прича бака Љиљана и невешто скрива сузе од унучади.

Naslov

 Број баке Љиљане за све које јој желе помоћи је: 064/5629704

Каже нам и да живе од свега 8.000 динара, колико износи њена социјална помоћ, и да преживљавају захваљујући хуманим људима.

- Много нам је помогао Дејан Милошевић из Куршумлије. Купио нам је електрични шпорет и огрев, јер ни дрва нисмо имали него неко шибље које је Марко успео да исече и донесе - прича Љиљана.

БЕЗ ДРУЖЕЊА И ИГРЕ

МАРИЈАНА се бори колико може са свим кућним пословима али ми је много жао што је лишена игре и дружења са другарицама. Недавно ми је рекла: "Бако, не могу да позовем другарице, немам времена а и кућа нам није окречена", прича нам бака Љиљана и у шали додаје да је девојчица сама себи и фризер. - Покушала сам да је подшишам, али пошто нисам успела како треба, она је сама узела маказе у руке и завршила шишање. Тако је то кад су добри, а препуштени сами себи...

Бакину причу пажљиво је слушао унук Марко седећи на кревету иза ње. Док смо га хвалили да је добар и одговоран, да је дечак а већ глава куће, весела и ведра Маријана нас пита шта то значи, али нам одмах даје до знања да јој брат помаже и у мешењу хлеба.

Она је и одлична ученица док њен брат који један дан похађа наставу а други борави код куће, стидљиво каже да нема компјутер путем којег би пратио онлајн наставу. Зато после дужег размишљања на питање шта им највише недостаје, каже да је то интернет јер је телевизор који су добили од хуманих људи прикључен на антену коју им је поклонио комшија.

Фото: Приватна Архива

- Да није добрих људи, ми заиста не бисмо могли да преживимо. Деца су мала а ја немоћна - понавља бака чију причу замишљено слуша Марко, док се Маријана труди да укућанима поправи расположење.

Ова малена девојчица која на плећима носи превелики терет увек је весела. Питамо је шта би желела да добије и шта јој највише недостаје, а она као из топа одговара:

- Све ми треба. Волела бих да имамо нови кревет за баку, а за мене и Марка како буде, јер ја спавам на поду. А бато би сигурно волео да добије "фрезу" или трактор.

Фото: Приватна Архива

Марко потврдно клима главом и каже да сам сређује двориште и набавља намирнице али да је увек при руци сестрици и баки за све што затреба.

- Сада још не могу више да радим и допринесем да живимо боље, али ћу се чим још мало одрастем запослити. Гледаћу и да осим мојим баки и сестри, помогнем и свима којима је помоћ потребна - говори нам озбиљно овај дечак свестан обавеза које су му неправедно припале, али због којих се не жали, већ само жели да буде још више од користи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

buki

22.03.2021. 14:04

@Sneki - Da li Vam je palo na pamet da su deca srećna upravo zbog toga što mogu da pomognu svojoj baki? Takva pomoć ih neće unesrećiti, već naprotiv od njih napraviti kvalitetne ljude koji saosećaju sa drugima. Gomila igračaka i slobodnog vremena ništa dobro ne donose današnjoj deci, osim što razvijaju samoživost i sebičnost. Zemlja se po takvoj deci ne okreće oko Sunca nego oko njih i ako ta rotacija za trenutak stane, nastaje pomračenje u njihovim razmaženim glavama. Ovo dvoje dece samo treba zaštititi od oca nasilnika i dati im onoliko novca koliko bi za njih dobili tzv STARATELJI.

Neša

26.02.2021. 17:06

Nema komentara?! Tužno, pošto komentarišemo svaku prostitutku, koja se naziva starletom i ne znam kako još. Dajte, da se organizujemo, neka Novosti otvore račun, dajte broj računa, siguran sam da u ovoj zemlji ima toliko dobrih ljudi da pomogne ovoj dobroj dečici i njihovoj baki.

Goran

26.02.2021. 17:48

Објавите адресу јавно, да можемо да шаљемо паре. Која је адреса и број телефона неке социјалне службе у њиховој близину?

Jelena

27.02.2021. 04:53

Treba otvoriti racun, i da Baka ovlasti nekog da u njeno ime podize pare i obavlja poslove u banci u njeno ime. Deo tih para treba dati na svakodnevnu strucnu medicinsku/negovateljsku pomoc Baki! Da neko dolazi svakog dana da Baku presvlaci i pomaze joj, a ne da se devojcica bavi time! Takodje, dao para treba dati na svakodnevnu pomoc deci u kuvanju, spremanju... Ta deca treba da bar nesto imaju od detinjstva, a i da redovno idu u skolu! Imaju li rodbine? Postoje li socijalni radnici koji mogu sto vise deci i Baki da pomognu? Novosti, kad ste vec resili da ovakav clanak objavite - pokrenite se i sto pre objavite novi clanak sa uputsvima za pomoc! Takodje, angazujte socijalne radnike i napisite u clanku sta se do sada postiglo! HITNO!!!

buki

22.03.2021. 14:14

@Jelena - Posle svega što smo videli Vi i dalje verujete da će im socijalni radnici pomoći? Njima je bilo najbitnije da žena koja je njihova radnica preuzme privremeno ( višegodišnje) starateljstvo, čime bi mesečno od države dobijala najmanje 60.000 dinara, a novac verovatno delila sa onima koji su joj taj prihod omogućili.