ВАТРА 200 ПОРОДИЦА ОСТАВИЛА БЕЗ ХЛЕБА: Радници очајни после пожара у две фабрике намештаја у Ваљеву (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

12. 02. 2021. у 10:18 >> 10:19

ВЕЛИКИ пожар, који је у среду око 22.30 букнуо, потпуно је уништио хале, све машине, репроматеријал и канцеларије два предузећа за производњу намештаја "Самеди" и "Ровер" у Ваљеву, у индустријској зони.

ВАТРА 200 ПОРОДИЦА ОСТАВИЛА БЕЗ ХЛЕБА: Радници очајни после пожара у две фабрике намештаја у Ваљеву (ФОТО)

Фото Принтскрин

Повређених, срећом, није било, али је причињена огромна материјална штета. Више од 200 радника обе приватне фирме су, сазнајемо, на колективном годишњем одмору, а каква ће бити судбина њихових радних места, и када ће се вратити на посао ни сами, кажу, још не знају.

Поред згаришта погона, јуче је дежурало неколико ватрогасних екипа, за случај да се пожар поново негде не појави, а једна екипа још је гасила пламен који је тињао у великој гомили сагорелих остатака столица и репроматеријала. Десетинама метара унаоколо осећао се резак мирис гарежи, а ветар је унаоколо носио честице пепела. Хале су биле без плафона, а са преосталих греда, под ударима јаког ветра сабласно су се вијорили остаци кровног покривача. Од свега, после огромног пожара, једино је остала читава табла са натписом фирме...

Сабласне, црне призоре и згариште погона у коме су до пре два дана зарађивали за живот, немо и у неверици посматрало је и неколико радника. Шкрти на речима, нису желели ни да се представе... Готово једногласно кажу да су ојађени и да су једва смогли снаге да дођу...

ОПРЕЗ Ватрогасци и јуче дежурали, Фото Б. Пузовић

Не могу да верују шта их је, све заједно, снашло.

- Не знамо ни шта ћемо, ни куда ћемо, ни од чега ћемо сада да живимо, ватра нам све однесе, за трен ока 200 радних места - хватајући се за главу, очајан, једва је јуче говорио један од запослених у предузећу "Самеди".

Фото Б. Пузовић

- Пожар је био таквих размера да су се пламен који је лизао високо у ноћно небо и густ дим који је куљао видели и са неколико километара удаљености и по локацији одмах су ме обузеле црне слутње да можда гори фирма у којој супруга и ја радимо. Шта ће бити са фирмом, још не знамо. То нам је био једини извор зараде, школујемо децу, ко зна шта све запослене чека. Надамо се да ће власник, али и држава, све учинити да се погони оспособе, да почнемо поново да радимо. Не знамо ни шта ћемо, ни куда ћемо, ни како ћемо да живимо "Самеди" је фирма специјализована за производњу столица, које успешно извози на западно тржиште, на ком се, кажу, добро позиционирала квалитетом и асортиманом.

ПОСЛЕДИЦЕ Изгорели погони и репроматеријал, Фото Б. Пузовић

Фирма "Ровер" бави се производњом канцеларијског намештаја.

- Туга и јад, шта друго рећи кад се погледа згариште, пепео, машине које је прогутала ватра - тихо нам прича радник у "Роверу".

- Чули смо да је накратко била нестала струја, па је дошла и недуго потом избио је пожар. Да ли то има неке везе са пожаром, или је само случајност, вероватно ће утврдити истрага.

Шта год да је узрок, ми знамо последицу, не знамо шта ће бити са нашим радним местима.

БИЗНИС ПОРОДИЦЕ БАРБАРЕ ТАТАЛОВИЋ

ПОСЛЕ пожара у Ваљеву, на свом инстаграм-профилу огласила се и позната манекенка Барбара Таталовић, некадашња девојка глумца Милоша Биковића.

Фото: Printskrin

- Драги пријатељи и сарадници, вечерас се догодио пожар у нашој фабрици намештаја којом се моја породица посвећено бави 20 година. Повређених, на срећу, нема. Желим да вас обавестим да у наредним данима своје време посвећујем најближима. Хвала на разумевању - написала је Таталовићева уз фотографију погона у пожару.

Ватрогасне екипе успеле су да пожар локализују два часа после поноћи и успели су да спрече да се ватра прошири на друге делове индустријске зоне, у хале које су закупиле бројне фирме.

- С обзиром на то која је врста производње, у халама је било много дрвета, лакова, боја, лепкова, сировина за израду намештаја, што је лако запаљиво - казао је за "Новости" извор близак истрази.

- Када пожар дефинитивно буде угашен, уследиће увиђај, који ће показати шта је изазвало пламен који је прогутао халу површине више од 7.000 квадратних метара, магацине готових производа и репроматеријала.

ЕКСПЛОДИРАО КОТАО 2015. ГОДИНЕ

У ПРЕДУЗЕЋУ "Самеди", јануара 2015. године, три радника су била повређена када је експлодирао котао за парно грејање, услед чега је на њих пао зид једне од хала. Радник С.Р. (26) из села Попучке код Ваљева, који је у експлозији био најтеже повређен, преминуо је неколико дана касније, у Клиничком центру у Београду, где је био пребачен на лечење.

Пожар се, како незванично сазнајемо, прво појавио у "Самедију", одакле се проширио у простор "Ровера", практично у истој хали, у ваљевском приградском насељу Горић, у простору некадашње фабрике за производњу намештаја "Стефил". У обуздавању ватрене стихије учествовало је више од 50 ватрогасаца Ватрогасно-спасилачке јединице Ваљево, са више од 20 возила. У помоћ су им прискочиле, како сазнајемо, колеге из Београда, Уба, Лајковца, Мионице, Лазаревца, а у гашењу су коришћене и цистерне ваљевског "Крушика", комуналних предузећа "Видрак" и "Водовод", Грађевинске фирме "Инграп-Омни".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)