ЗАРАЗА УБИЈА ДИВЉАЧ: Афричка свињска куга десетковала ловишта широм Србије

В.ЋИРИЋ

12. 02. 2021. у 11:15

ЛОВИШТА у пиротском крају у протеклом периоду десетковала је афричка куга, која уништава и дивље свиње.

ЗАРАЗА УБИЈА ДИВЉАЧ: Афричка свињска куга  десетковала ловишта широм Србије

Фото В. Ћирић

Према подацима ЛУ "Понишавље" у Пироту, које износи председник Зоран Алексић, од 37 устрељених јединки, чак 23 су имале свињску кугу! Помору у ловиштима сведоче и ловци који на прописан начин уклањају остатке заражених животиња и дезинфикују локације на којима су пронађени.

- Према подацима које нам саопштавају ловци, све више је угинулих дивљих свиња и то не само у нашем ловишту него и на подручју Димитровграда, Беле Паланке, Бабушнице, као и према Тимочкој крајини. Афричка куга код свиња, распрострањена је од Дувана и Кладова, преко Неготина, Зајечара, Књажевца, Сврљига практично у целој овој области. Када је реч о овом терену последњи случај угинућа забележили смо у селу Гостуша, а има и око села Камик, Присјан, Беровица - каже Алексић.

ОБОРИ ПРАЗНИ

ПРВИ случај афричке куге свиња забележен је почетком пропшле године у димитровградском селу Петрлаш, где је пар дана после Нове године пронађено шест угинулих дивљих свиња. Од тада се ова зараза проширила међу дивљим, али и домаћим свињама, због чега је на целом подручју проглашена епидемија, а превентивно је уништено преко 1.000 домаћих свиња.

Љубиша Станковић, управник ловног подручја у пиротском крају, тачније у ЛУ "Понишавље", каже да се приликом одстрела дивљих свиња, поштује комплетна прописана процедура од које не одступа ниједан ловац.

- Свако одстрељено грло иде најпре у хладњачу. Након анализа са узорака, односно дела изнутрице одстрељене дивљачи, на кугу и трихинелозу, у Ветеринарском институту у Нишу, месо се може узети само уколико није заражено. У супротном уништава се на нешкодљив начин. Ако пронађемо угинулу свињу, комплетан терен дезинфикујемо, а њу закопавамо на једној локацији код Басаре, где се такође, уз присуство санитараца раде копмплетне дезинфекције простора, возила и људи - прецизира Станковић.

Из Пирота је недавно потекла иницијатива да се одјави епидемија афричке куге свиња на овом подручју, међутим судећи према стању у ловиштима, тешко да ће она имати епилог какав прижељкују власници многобројних празних обора у којима су узгајали домаће свиње, од чега су живели.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)