СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис

Биљана Дабић

24. 01. 2021. у 15:20

ПРВА радионица за ручну производњу чоколадних пралина у Бару отворена је на Мировици.

СЛАТКИ СУВЕНИРИ СЛАЂИ ОД БРОЈКИ: Милан је напустио директорску фотељу и упустио се у породични бизнис

Фото Б. Дабић

Економиста по струци, Милан Половић, директорску фотељу у хотелско-туристичком предузећу заменио је "слатким" породичним бизнисом, у чему му помаже супруга Милена, професорка енглеског језика.

Имао је, каже, одличан посао, али је љубав према слаткишима превагнула. Приватни бизнис почео је у марту прошле године. У асортиману, засада, су три производа - пралине са лешницима, кандирана поморанџина кора и суве шљиве преливене белгијском чоколадом.

Све се то пакује у слатки сувенир из Црне Горе. На укусно осмишљеним паковањима, осликана су атрактивна туристичка места - Свети Стефан, Ријека Црнојевића, Пераст...

- За четврту врсту производа - слатки судар истока и запада у коме ћемо спојити белгијску чоколаду и квалитетне локуме, на паковању ће бити Стара маслина на Мировици - каже, за "Новости", Милан Половић, коме су нове рецептуре и љубав према "слатком" бизнису, слађе од бројки.

КОРА БАРСКЕ ПОМОРАНЏЕ

КАНДИРАНО воће је посластица од давнина.

- У процесу развоја идеје, користим што је могуће више домаће састојке. Сезона је поморанџи, барске су у слаткишу - кандирана поморанџина кора у чоколади. Квалитет мора да се задовољи - каже наш саговорник.

НИЈЕ му, каже, намера да се бави велепродајом која би вероватно брже омогућила раст прихода, већ малопродаја којом развија оригиналан производ на тржишту.

- То је занатска производња чоколадних производа. Све се то може подићи на серијски, индустријски ниво, али тај ручни производ даје бољи доживљај. Ограничена је производња.

Фото Приватна архива

Чоколада се топи у посебним посудама, по посебном температурном режиму и тако истопљеном чоколадом преливамо суве шљиве, кандирану поморанџини кору и печени карамелизовани лешници се обликују у модлама. Они су украшени "прашином" у боји злата.

Сви производи се раде ручно и украшавају какао бутером у боји - објашњава Половић.

ПРЕДНОСТ ДАТА КВАЛИТЕТУ

ПРОИЗВОДНИ погон је у дворишту породичне куће на Мировици, недалеко од Старог Бара.

- У садашњем капацитету, супруга Милена и ја можемо да направимо шездесетак мањих, или око 20 великих паковања дневно. Највећи део посла је ручни рад. Обим производњесе може повећавати, повећањем броја запослених - каже Половић.

ЦИЉ му је био да направи слаткиш без лоших шећера, производ који има вредност.

- Нисмо јурили за добити, а намера нам је датржишту понудимо производ веће вредности него што је цена. Предност је дата оригиналности и квалитету. Боримо се за квалитетан производ који ће преживети време - има рецепт успешности дипломирани економиста и предузетник.

На питање, да ли се покајао што је оставио директорску функцију и започео изазовни предузетнички посао, Милан каже да се није покајао, а уз ову породичну производњу бави се израдом бизнис планова.

- Сатисфакција је да наш производ, из домаће радионице, многима улепша дан, у виду поклона, или жеље да људи себе часте најстаријим слаткишима, кандираним воћем - закључује Милан Половић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА ЈЕ РУСКИ ПЛАН “Н”: Украјина би могла да остане без неколико важних области уколико Москва успе (ВИДЕО)

ШТА ЈЕ РУСКИ ПЛАН “Н”: Украјина би могла да остане без неколико важних области уколико Москва успе (ВИДЕО)

ЊИХОВ примарни циљ је заштита руских пограничних региона, као што је Белгород, али секундарни циљеви су заузимање Харкова, Сумија и Дњепропетровска.

26. 04. 2024. у 20:00

ТЕШКЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА СТИГЛЕ У КИЈЕВ: Нема више патриота за Украјину

ТЕШКЕ ВЕСТИ ИЗ ВАШИНГТОНА СТИГЛЕ У КИЈЕВ: Нема више "патриота" за Украјину

ВАШИНГТОН још нема бесплатне системе противваздушне одбране "патриот" који би могли да буду пребачени у Украјину, произилази из интервјуа са америчким саветником за националну безбедност Џејком Саливаном за МСНБЦ.

26. 04. 2024. у 19:17

Коментари (0)

Нова димензија живота у делу Београда који се буди из сна